در قالب یك پژوهش انجام شد

بررسی شیوع كم خونی در بین شیرخواران شش تا ۱۲ ماهه

بررسی شیوع كم خونی در بین شیرخواران شش تا ۱۲ ماهه

به گزارش پاراسول نتایج یك پژوهش بر روی شیرخواران شش تا ۱۲ ماهه شهر طبس نشان داده است با افزایش سن كودك، شیوع كم خونی كاسته می شود.


به گزارش پاراسول به نقل از ایسنا، كم خونی یك مشكل شایع بهداشتی در سراسر جهان است كه می تواند همراه با نتایج مهمی از نظر اقتصادی و اجتماعی باشد. در مطالعات انجام شده، كم خونی بر تكامل رفتاری و ذهنی كودكان تاثیر معناداری داشته است. با عنایت به شیوع بالای كم خونی در جهان و بخصوص در كودكان و همینطور نبود مطالعه ای مبتنی بر جمعیت برای تعیین وضعیت كم خونی در شیرخواران شش تا ۱۲ ماهه در ایران، محققان مطالعه ای با عنوان" بررسی شیوع كم خونی در شیرخواران شش تا ۱۲ ماهه " و با هدف تعیین بزرگی مشكل كم خونی در شیرخواران و همینطور شناسایی گروه های پرخطر انجام دادند.
در این پژوهش كه سید محمد ریاحی و مریم محمدی، از دانشگاه علوم پزشكی بیرجند، حسین مظفر سعادتی از دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی و همینطور فرین سلیمانی از دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران انجام داده اند، آمده است: « این مطالعه با طراحی مقطعی – توصیفی از اول فروردین ۱۳۹۵ تا فروردین ۱۳۹۶ بر روی ۹۱۱ كودك شش تا ۱۲ ماهه تحت پوشش مراكز بهداشتی درمانی شهری و روستایی شهرستان طبس در استان خراسان جنوبی انجام شد. افراد مورد بررسی به روش سرشماری وارد مطالعه شدند كه فراخوان به وسیله مراقبان سلامت انجام شد.»
محققان می گویند: « میانگین سنی شیرخواران ۱.۵±۹ ماه، میانگین وزن بدو تولد ۴۶۷.۹±۳۰۹۰ گرم و میانگین وزن فعلی ۱۱۱۲.۱±۸۶۷۸ گرم بود. میانگین قد بدو تولد ۲.۲±۴۸.۱ و میانگین قد فعلی ۴.۱±۷۱.۸ سانتی متر بود. میانگین سن مادران ۵.۶±۲۸.۹ سال بود. به صورت كلی ۵۶ درصد از مادران و ۵۰.۱ درصد از پدران دارای تحصیلات زیر دیپلم بودند. برپایه شاخص هموگلوبین شیوع كم خونی در كودكان ۳۷.۱ درصد برآورد شد. شیوع كم خونی با افزایش سطح سواد و سن حاملگی مادران روند كاهشی داشت كه این روند از لحاظ آماری معنادار نبود. شیوع كم خونی در كودكان ساكن شهر ۸.۷ درصد كمتر از ساكنان روستا بود و از نظر آماری هم معنا دار بود. شیوع كم خونی برپایه سن كودك دارای سیر نزولی و معنادار بود.»
ریاحی و همكارانش در این مقاله می گویند: « در بررسی رابطه قطره آهن و كاهش شیوع كم خونی دیده شده است كه با سه ماه مصرف، كم خونی های متوسط و خفیف به مقدار چشم گیری كاسته می شوند كه البته این نتیجه برای موارد با كم خونی شدید دیده نشده است. در مطالعات مختلف نشان داده شده كه تغذیه تكمیلی با انواع ریزمغذی ها ارتباط معناداری با بیماری های كودكی همچون كم خونی دارد. بنابراین، برپایه نتایج این پژوهش ضرورت آموزش والدین و نظارت بر مصرف مستمر مكمل های تغذیه ای سفارش می شود.»
در این پژوهش آمده است: « از نظر جنسیت، كم خونی در فرزندان پسر بیشتر بود كه با نتایج مطالعات دیگر هم خوانی دارد. در مورد رابطه شغل و سواد پدر و مادر با كم خونی، مانند مطالعات دیگر نتایج متناقضی وجود دارد. شیوع كم خونی با افزایش سطح سواد مادر روند كاهشی داشت. افزایش سطح سواد مادر می تواند با افزایش سطح آگاهی مادر و نحوه استفاده صحیح مكمل های غذایی رابطه معناداری داشته باشد.»
پژوهشگران می گویند: « از محدودیت های این مطالعه می توان به وجود مكان های مختلف برای آزمایش خون اشاره نمود كه می توانند از نظر كیفیت كار متفاوت باشند. با عنایت به این كه در این مطالعه كمابیش تمامی كودكان متولد شده به صورت سرشماری بررسی شده اند، ازاین رو تعمیم نتایج پژوهش به سایر كودكان متولد شده در این منطقه و همینطور سایر شهرستان های همجوار كه از لحاظ فرهنگی و اقتصادی شرایط مشابه را دارند بیشتر امكان پذیر خواهد بود.»
در این پژوهش آمده است: « با عنایت به مقدار شیوع كم خونی كودكان شش تا ۱۲ ماهه، جامعه مورد بررسی در طبقه بندی سازمان جهانی بهداشت ار نظر اهمیت بیماری كم خونی، در گروه بااهمیت متوسط قرارداده می شود. روند كاهشی كه با افزایش سن در كودكان این جامعه مشاهده می شود، مبین اهمیت مكمل یاری آهن است كه این مورد احتیاج به بررسی های بیشتر دارد.»
این مقاله در چهارمین شماره دوره هفتادوهفتم مجله دانشكده پزشكی انتشار یافته است.



1398/05/26
22:48:06
5.0 / 5
4289
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیماری , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
پاراسل
parasol.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پاراسول محفوظ است

پاراسل پاراسول

پاراسل همان چتر آفتابی است