سخنگوی وزارت بهداشت اعلام كرد ، 1،

افزایش فوتی های ناشی از مصرف قرص برنج، اختلال روانپزشكی در ۲۳ درصد ایرانی ها

افزایش فوتی های ناشی از مصرف قرص برنج، اختلال روانپزشكی در ۲۳ درصد ایرانی ها

پاراسول: سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به آمار ابتلای جوانان و نوجوانان به بعضی از اختلالات روانی، از افزایش ۳۰ درصدی فوتی ها با قرص برنج نسبت به سال قبل اطلاع داد.



به گزارش پاراسول به نقل از ایسنا، دكتر ایرج حریرچی در نشست خبری هفتگی خود، به بحث سوء مصرف قرص برنج در كشور اشاره و اظهار نمود: در پنج تا شش ماه اول امسال هر روز دو نفر به علت سوء مصرف قرص برنج جان خویش را از دست داده اند. همینطور در پنج ماهه نخست سال، ۳۰۸ نفر فوتی به علت مصرف قرص برنج داشته ایم كه نسبت به سال قبل ۳۰ درصد افزایش را نشان داده است. همینطور تعداد فوتی های ناشی از مسمومیت با قرص برنج در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵، هفت درصد افزایش داشت.
درخواست وزیر بهداشت برای كاهش عرضه قرص برنج
وی با اشاره به اینكه از سال ۹۰ تابحال ۴ هزار و ۱۰۹ نفر به علت مسمومیت با قرص برنج جان باخته اند، اظهار داشت: باید توجه كرد كه مسمومیت با قرص برنج هیچ درمان قطعی و هیچ پادزهر اختصاصی ندارد و اقدامات درمانی برای آن عموما حمایتی و بی نتیجه هستند. متاسفانه بیشترین خودكشی ها با قرص برنج در دو استان شمالی و در تهران دیده می گردد. باید توجه كرد كه مهم ترین اقدام پیشگیرانه این است كه هم از خودكشی جلوگیری نماییم و هم جلوی توزیع قرص برنج را بگیریم. در این زمینه وزیر بهداشت پیشنهاد كرده است كه كسانی كه قرص برنج را توزیع می كنند، در صورت استفاده از این قرص برای خودكشی، در جرم آن شریك باشند.

وی همینطور با اشاره به آغاز هفته سلامت روان با شعار "سلامت روان نوجوانان و جوانان: جهان در حال تغییر" اظهار داشت: این شعار به دولت ها و ملت ها اخطار می دهد كه دنیا در حال تغییر است و در این جهان نوین، نحوه تعاملات اجتماعی و گفت وگو در فضای مجازی به سرعت در حال دگرگونی و پیشرفت است. ازاین رو در چنین شرایطی مزایا و معایب فراوانی نهفته است كه برای پیشگیری از صدمه های اجتماعی از عوارض ناشی از این تغییرات راهی جز خودمراقبتی وجود ندارد.

وی اظهار داشت: مهم ترین مهارت برای توانمندسازی و پیشگیری از صدمه های اجتماعی، آموزش مهارت خودمراقبتی بوده كه در این راستا توجه و تمركز در مراقبت نوجوانان و جوانان مهم ترین و ضروری ترین وظیفه افراد بزرگسال به حساب می آید.

وی با بیان این كه سلامتی دارای چهار بعد جسمی و معنوی، اجتماعی و روانی است، اضافه كرد: باید توجه كرد كه بعد روانی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد و شامل احساس ارزشمندی و مفید بودن، رضایتمندی از خویشتن، توانایی همدلی كردن با دیگران، احساس نشاط و شادمانی و توانمند بودن در ارتباطات اجتماعی می گردد. باید توجه كرد كه خودمراقبتی اقدامات و رفتارهای اكتسابی هستند كه به صورت آگاهانه و هدف دار مردم آنها را انجام می دهند تا سلامت خویش را حفظ كنند و نیازهای جسمی و روانی و اجتماعی شان را برطرف كنند.
خودمراقبتی و كاهش ۴۰ درصدی رجوع به پزشك عمومی
حریرچی افزود: باید توجه كرد كه خود مراقبتی در بیماری های مزمن می تواند منجر به كاهش ۴۰ درصدی رجوع به پزشكان عمومی، كاهش ۱۷ درصدی رجوع به پزشكان متخصص، كاهش ۵۰ درصدی رجوع به مراكز اورژانس، كاهش ۵۰ درصدی در بستری بیمارستانی و كاهش ۵۰ درصدی در ایام غیبت از كار شود. در عین حال ۶۵ تا ۸۵ درصد از انواع مراقبت ها، می توانند از خودمراقبتی هم بهره برند.

وی تصریح كرد: خود مراقبتی منجر به ارتقاء سلامت و كیفیت زندگی و افزایش رضایت بیماران، استفاده منطقی از خدمات و كاهش هزینه های سلامت می گردد. همینطور خود مراقبتی، صرفه جویی هفت درصدی در منابع مالی نظام سلامت را به دنبال خواهد داشت.
چرا ایرانی ها برای رجوع روانپزشك و روانشناس رغبتی ندارند؟
حریرچی با بیان این كه اگر به این مورد كه میزان رجوع ایرانی ها به روان شناس و روانپزشك پایین است، توجه نماییم، مبحث اختلالات روانی می تواند به بحثی پیچیده و مزمن بدل شود، اظهار داشت: عدم رجوع به روان شناس و روان پزشك ریشه در پایین بودن سطح سلامت روان و عدم وجود مهارت لازم برای خود مراقبتی دارد. خود مراقبتی در حوزه سلامت روان منجر به افزایش سواد سلامت روان شده و به این مفهوم است كه خود آگاهی افراد درباره اختلالات روان پزشكی افزیاش می یابد و این مورد به شناسایی، مدیریت و یا پیشگیری از این اختلالات كمك می نماید.

وی افزود: همینطور افزایش سواد سلامت روان منجر می گردد توانایی شناخت اختلالات روان پزشكی را داشته باشیم، بدانیم چگونه اطلاعات حوزه سلامت روان را جستجو نماییم، عوامل خطر سلامت روان و علل اختلالات روان پزشكی را بشناسیم، نسبت به انواع كمك های بهداشتی و درمانی آگاهی داشته و به موقع از آنها استفاده نماییم.
اختلال روانپزشكی در ۲۳ درصد ایرانیان
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان این كه جوانان و نوجوانان بیشتر روز خویش را در اینترنت با تجربه بازی های خشونت آمیز و جرایم سایبری روبرو هستند، اضافه كرد: به صورت كلی جوانان و نوجوانان روزانه در معرض صدمه های روانی و اجتماعی هستند. ازاین رو ارتقای سواد سلامت روان با استفاده از آموزش خود مراقبتی می تواند راهكاری برای پیشگیری از بروز اختلالات در این قشر شود. بر مبنای آمارهای انتشار یافته حداقل ۲۳ درصد از شهروندان ایرانی از نوعی اختلال روان پزشكی رنج می برند و نیازمند دریافت خدمات سلامت روان هستند.

حریرچی با اشاره به وضع موجود اختلالات روان پزشكی در جوانان و نوجوانان كشور، اظهار داشت: طبق آمارهای اعلام شده در سن ۱۵ تا ۱۹ سال، ۲۱.۴ درصد و در سن ۲۰ تا ۲۹ سال ۲۴.۶ درصد افراد نوعی اختلال روان پزشكی رنج می برند. در زمینه اختلال اضطراب خفیف تا متوسط هم در سنین ۱۵ تا ۱۹ سال ۱۵.۳ دهم درصد و در سنین ۲۰ تا ۲۹ سال ۱۵.۶ دهم درصد دیده می گردد. در زمینه اختلالات خلقی هم ۱۲.۸ دهم درصد در جمعیت ۱۵ تا ۱۹ سال و ۱۵.۱۶ دهم درصد در جمعیت ۲۰ تا ۲۹ سال دیده می گردد. باید توجه كرد كه مهمترین روش ها و تكنیك های خود مراقبتی در حوزه سلامت روان شامل آموزش مهارت خود آگاهی، مهارت حل مساله، مهارت ارتباطی و مهارت همدلی كردن است.
۷۵۰هزار نابینا و كم بینا در كشور
حریرچی در بخش دیگری از صحبت هایش به روز عصای سفید كه برای افراد نابینا و كم بینا است، اشاره و اظهار نمود: هم اكنون تخمین زده می گردد كه تعداد نابینایان كشور حدود ۱۵۰ هزار نفر باشد كه این افراد حدود ۲۰ درصد كل معلولان جسمی، حركتی، ذهنی و غیره را در كشور شامل می شوند. این در شرایطی است كه با احتساب افراد كم بینا این رقم به ۷۵۰ هزار نفر می رسد كه از درجاتی از اختلال بینایی رنج می برند.

وی اضافه كرد: علی رغم اقداماتی كه در حوزه مناسب سازی معابر برای افراد نابینا انجام شده، متاسفانه ۷۵ درصد معابر پایتخت برای نابینایان مناسب نمی باشد. همینطور حدود ۲۵ درصد از معابر پایتخت برای افراد نابینا بهسازی شده است. این وضعیت برای نابینایان در دیگر شهرها نامطلوب تر است.
دسترسی نامناسب به خط بریل
حریرچی افزود: بر مبنای برآورد انجمن نابینایان میزان بیكاری در افراد نابینا و كم بینا بیشتر از ۶۰ درصد برآورد شده است. ازاین رو باید دانست كه اقدامات بیشتری برای توانمندسازی اجتماعی و فردی افراد معلول لازم است. در عین حال دسترسی به خط بریل در كل كشور به علت كمبود مربی برای آموزش و از سویی به علت هزینه بالای دستگاه مناسب نمی باشد. همینطور دسترسی به یارانه مناسب به منظور استفاده كاربران نابینا حدود ۴۰ درصد تخمین زده می گردد.
مرگ و میر ناشی از "سل" و افزایش بار بیماری در آینده
حریرچی در بخش دیگری از صحبت هایش به وضعیت مبتلا شدن به بیماری سل اشاره نمود و اظهار داشت: سل در بین بیماری های عفونی بزرگ ترین علت مرگ و میر در دنیا محسوب می شود؛ به صورتی كه بیشتر از مالاریا و ایدز و سرخك منجر به مرگ می گردد و در كل دنیا مرتبه نهم بار بیماری ها را به خود مختص كرده است. بر این اساس پیش بینی می گردد تا سال ۲۰۳۰ میزان بار بیماری ناشی از سل افزایش یابد.

سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینكه ۹۰ درصد مرگ و میر ناشی از بیماری سل در كشورهای در حال توسعه رخ می دهد، اضافه كرد: با عنایت به اینكه اعلام می گردد ۶۰ درصد موارد مبتلا شدن به ایدز شناسایی می شود، هم اكنون ۱۰.۴ میلیون نفر در دنیا با مبتلا شدن به بیماری سل شناسایی شدند. هم اكنون در دنیا از هر صد هزار نفر ۱۰۴ نفر به بیماری سل مبتلا هستند، اما این آمار در كشور ما ۱۳ تا ۱۴ برابر كمتر از متوسط دنیاست؛ به صورتی كه به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر، ۱۱ نفر به این بیماری مبتلا می شوند.

حریرچی با اشاره به اینكه در سال ۹۶ در كشور ما ۸ هزار و ۸۱۹ مورد مبتلا شدن به بیماری سل شناسایی شده است كه ۱۵ درصدش غیر ایرانیان بوده اند، اظهار داشت: این بیماری بیشتر در افراد بالای ۶۵ سال دیده می گردد كه البته میزان موفقیت مان در درمان بیماری سل ۸۷ درصد است كه باید آنرا به ۹۵ درصد برسانیم. باید توجه كرد كه سل جزء بیماری های نوپدید است و با بعضی از بیماری های دیگر بیشتر شیوع می یابد. بعنوان مثال ۱۰ درصد افراد مبتلا به ایدز و اچ ای وی به بیماری سل مبتلا می شوند.

حریرچی با بیان این كه داروهای بیماری سل مقاوم به درمان را در بین افراد در معرض خطر توزیع می نماییم، اظهار داشت: در این حوزه آزمایشگاه های ویژه كشت سل در كشور به راه افتاده است. همینطور پنج مركز بستری سل مقاوم به درمان در شیراز و مشهد و گرگان و كرمانشاه و تبریز بوجود آمده است. هشت آزمایشگاه مرجع منطقه ای سل هم تولید كردیم و شبكه آزمایشگاهی سل كه به صورت مجانی عرضه خدمت می دهد در ۳۸۱ شهر كشور وجود دارد. در عین حال آزمایشگاه كشوری سل هم در بیمارستان مسیح دانشوری قرار دارد. علاوه بر این یك بیمارستان مدرن تشخیصی درمانی سل در زابل با كمك خیرین و وزارت بهداشت در حال راه اندازی است. باید توجه داشت كه تمام خدمات تشخیصی و درمانی سرپایی در حوزه سل به صورت مجانی عرضه می گردد.




1397/07/23
14:23:01
5.0 / 5
4298
تگهای خبر: بهداشت , بیمارستان , بیماری , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
پاراسل
parasol.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پاراسول محفوظ است

پاراسل پاراسول

پاراسل همان چتر آفتابی است