گزارش مهر از خوب و بدِ ون رستوران های تهران؛

ون رستوران هایی كه دست و پاگیر حناچی شدند

ون رستوران هایی كه دست و پاگیر حناچی شدند

پاراسول: این روزها فست فودهای كنار خیابانی زیادی در چارچوب كیوسك های سیار بدون مجوز در خیلی از نقاط شهر دیده می شود و در این بین ضرورت نظارت وزارت بهداشت وشهرداری برای حفظ سلامت شهروندان وجود دارد.


خبرگزاری مهر؛ گروه جامعه – ساناز باقری راد: پشت چراغ قرمز بودم كه ظاهر عجیبش توجه ام را جلب كرد. به محض سبز شدن چراغ با سرعت به سمتش حركت كردم. گوشه خیابان بساط شیك خودرا به پا كرده بود و ماشین های زیادی در اطرافش جمع شده بودند. كمی معطل شدم تا بالاخره خلوت شد و توانستم با دقت، جزئیات و ظاهر متفاوتش را ببینم. جلو رفتم، نتوانستم در مقابل بوی همبرگر مقاومت كنم و یك ساندویچ سفارش دادم. ابتدا كمی شك كردم و از خوردنش منصرف شدم، نمی توانستم به سلامت و بهداشتی بودنش اعتماد كنم اما در نهایت قید بهداشت را زدم. تصور نمیكردم ساندویچی كه از یك كیوسك یا ون كنار خیابان كه خودروی خودرا به شكل دكه ای كوچك درآورده و با ابتكاری جالب ظاهری شیك و مجهز برای آن خلق كرده، تا این حد دل چسب باشد، اما از قضا بود. پس از آن روز تمام كیوسك های فست و فودی و كافه های كنار خیابان كه در چارچوب ونی كوچك گوشه خیابان كسب و كار راه انداخته بودند، توجه ام را جلب كرد و هر روز شمار زیادی از آنها را در سطح شهر می دیدم. اما پس از آن روز دیگر نتوانستم به مواد خوراكی آنها اعتماد كنم و با هر بار دیدن این كیوسك ها و ون ها سوال های زیادی ذهنم را درگیر می كرد. اینكه این كیوسك های غذایی خیابانی از چه موادی در تولید محصولات خود استفاده می نمایند، آیا محصولات آنها در شرایط بهداشتی تولید می شود، فروشندگان آن از نظر سلامتی و بیماری های واگیردار در چه وضعیتی هستند و در نهایت آیا مرجعی بر عملكرد این اغذیه فروشیها نظارت می كند و تمامی این موارد را تایید می كند یا خیر. اگر از دید عرفی به گسترش این نوع اغذیه فروشی ها نگاه نماییم، تبدیل یك خودروی ون یا كامیونت به كیوسكی كوچك بعنوان كافه، فست فود یا حتی جیگركی با ظاهری مدرن و شیك، ایده ای خلاقانه و اشتغال زا است. اما اساسا افزایش تدریجی آنها در كنار خیابان شهر نیاز به یك ساماندهی منسجم دارد.
ظهور فست فودهای سیار خیابانی در شرایط كنونی اقتصادی در دایره اشتغال های نوین قرار داشته و نمی توان مانع گسترش یا فعالیت های آنها شد، اما به سبب اینكه عرضه های خیابانی در مجموع دست فروشی محسوب شده و هیچ یك از این افراد از مراكز بهداشتی، دانشگاه های علوم پزشكی یا وزارت بهداشت مجوزی دریافت نكرده اند، فاقد شناسنامه فعالیت و محل مشخص هستند. از همین رو تا زمانی كه این كیوسك ها به دكه های ثابت تبدیل نشودند، قادر به دریافت مجوز نخواهند بود. در این میان جای خالی نقش شهرداری ها در ساماندهی این فست فودهای سیار و تعیین مكان هایی ثابت برای امكان دریافت مجوز آنها دیده می شود. از طرف دیگر مسئله ای كه درباب ادامه كار فست فودهای سیار خیابانی مورد توجه است، فعالیت بهداشتی، سلامت مواد مصرفی و مورد تایید بودن فروشنده های آنها است. برمبنای قوانین، تمامی كسبه فروش اقلام خوراكی و اغذیه، ملزم به داشتن مجوز رسمی از طرف وزارت بهداشت بوده و باید نسبت به بهداشتی بودن فعالیت آنها نظارت شود.
باتوجه به فراگیری فست فودها و اغذیه فروشی های سیار كنار خیابان ها و همین طور محبوبیت نسبی آنها میان مردم، ضرورت نظارت وزارت بهداشت بر فعالیت های آنها امری واضح و قطعی است. بر این اساس لازم است تا نهادهای مربوطه خصوصاً وزارت بهداشت با نظارت بر این كیوسك های غذایی و اعطای مجوز به آنها، از هرگونه خطر و بیماری احتمالی كه امكان دارد سلامت شهروندان را تهدید كند، پیشگیری كند. ساماندهی كیوسك های غذایی سیار، نیازمند تعامل بیش تر سازمان در همین ارتباط، محسن فرهادی معاون مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت در گفت و گو با مهر، درباب نظارت وزارت بهداشت بر فست فودهای سیار خیابانی و فروشنده های آنها می گوید: سال ۹۴ درجهت ساماندهی این عرضه ها دو دستورالعمل صادر شد كه در این دستورالعمل ها به ایجاد كیوسك های ثابت و سیار اشاره شده است. بر این اساس این كیوسك ها كه عموما داخل پاساژها و پارك ها مستقر هستند تنها غذاهایی كه مورد تایید و دارای پروانه ساخت از وزارت بهداشت باشند قابلیت عرضه خواهند داشت. فرهادی درباب تاییدیه كیوسك ها و فروشنده های آنان باز توضیح می دهد: برای احداث اماكن باز سپس كسب تاییدیه های لازم، اتحادیه مربوطه پروانه كسب را صادر می كند. حوزه معاونت بهداشت باز بهداشت فردی، مواد غذایی، ابزار و ظروف به كار گرفته شده و شرایط آن خودرو یا كانكس را بررسی خواهدنمود.
وی با اشاره به اینكه بر طبق ماده ۲ آیین نامه مصوبه هیات وزیران مصوب سال ۷۱، وزارت بهداشت می تواند درباب هرگونه عملی كه بهداشت عمومی را تهدید می كند ورود پیدا كند، اظهار نمود: اما به سبب اینكه دوره گردها شناسنامه فعالیت و مكان مشخصی نداشته و برخورد با این افراد كار مشكلی است، تنها راه مقابله با آنها همكاری بین دستگاهی شهرداری، نیروی انتظامی و همكاران وزارت بهداشت است. همین طور چون این افراد از مشاعات شهرداری استفاده می نمایند، جمع آوری و ممانعت از فعالیت و ساماندهی آنها طبق قانون شهرداری ها به عهده این نهاد است. رویكرد وزارت بهداشت باز ساماندهی و شناسنامه دار شدن فعالیت این افراد بوده و باید با یك هماهنگی بین دستگاهی این افراد ساماندهی شوند.معاون مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت با اشاره به اینكه به سبب سیار بودن دوره گردهای موادغذایی و فست فودها نمی توان نظارتی جامع بر آنها داشت، عنوان كرد: همین طور به سبب نامشخص بودن شرایط پخت مواد غذایی و نوع مواد مصرفی، مردم نسبت به مصرف این غذاها مراقبت لازم را داشته باشند. فرهادی اشاره كرد: با این وجود بازدیدهای مشترك بازرسان بهداشت محیط، شهرداری، تعزیرات حكومتی و نیروی انتظامی دائما انجام می شود و ساماندهی این افراد مستلزم تعامل بین سازمانی بیشتر است.تذكر عضو شورای شهر پایتخت به حناچیناهید خداكرمی عضو شورای شهر تهران در تذكر قبل از دستور خود در جلسه علنی امروز(یكشنبه) شورای شهر تهران به افزایش تعداد ون رستوران ها در تهران تذكر داد. وی با اشاره به اینكه اخیراً شهرداری های مناطق با هدف زیست شبانه اقداماتی را در شهر انجام داده اند، اظهار داشت: بیشتر این اقدامات تكراری می باشد و بدون نوآوری است و عمدتاً ون رستوران است. عضو كمیسیون سلامت شورای شهر تهران، با تاكید بر این مساله كه اغلب غذاهای نمایش شد در این ون رستوران ها فست فود است، اظهار داشت: ساندویچ ها از نظر بهداشتی قابل نظارت نیستند.همچنین این عضو شورای شهر بدون نمایش راهكار برای نظارت یا ساماندهی این مشاغل نوپدید در شهر تهران با پاك كردن صورت مسئله اظهار داشت: به پیروز حناچی شهردار تهران تذكر می دهم تا شهرداران مناطق نسبت به توقف گسترش رستوران و كافه ها اقدام نمایند. لزوم نظارت و نمایش راهكار برای مشاغل نوپدیددر نهایت كیوسك ها و فست فود های سیار كنار خیابان همچون ابتكارات نوین امروز جامعه و فضای كسب و كار كشور محسوب می شوند و با توجه با گسترش روز افزون ها، نمی توان منكر اشتغال زایی آنها برای خیلی از جوانان شد. اما از طرف دیگر رفع هر گونه خطری كه سبب لطمه به سلامت شهروندان شود باز امری قابل توجه و ازجمله وظایف نهادهای مسئول است.به همین منظور لازم است تا شهرداری ها با ساماندهی این كیوسك ها و تعیین مكان هایی ثابت برای آنها، امكان شناسایی و اعطای مجوز به آنها را فراهم آورند. از طرف دیگر وزارت بهداشت باز به جهت وظیفه قانونی خود نسبت به حفظ سلامت شهروندان، با نظارت به ابعاد مختلف فعالیت این اغذیه فروشی ها و صدور مجوز رسمی، مهر تایید را بر بی خطر بودن فعالیت كیوسك های خیابانی بكوبد.

1397/11/15
21:04:54
5.0 / 5
4344
تگهای خبر: بهداشت , بیماری , پزشك , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
پاراسل
parasol.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پاراسول محفوظ است

پاراسل پاراسول

پاراسل همان چتر آفتابی است