نكات ضروری برای پخت بهداشتی مواد غذایی در ماه رمضان

نكات ضروری برای پخت بهداشتی مواد غذایی در ماه رمضان

پاراسول: مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور با اشاره به اینكه در ماه مبارك رمضان خورانیدن و دادن افطاری سفارش شده است، به ذكر نكاتی ضروری درباره آماده سازی، پخت و سرو مواد غذایی پرداخت.


مینا كاویانی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به نكات مفید مربوط به آماده سازی مواد غذایی در ماه مبارك رمضان، خاطرنشان كرد: به طور كلی رعایت یك سری اصول بهداشتی و تغذیه ای توسط فردی كه مسئولیت تهیه غذا را بر عهده دارد، لازم و ضروری می باشد كه بعضی از مهم ترین آنها به شرح زیر است:
- حتما پیش از مبادرت به آماده سازی مواد غذایی دست های خویش را با آب گرم و صابون بشوئید. امكان دارد این سفارش ساده بنظر برسد، اما یكی از مهم ترین عوامل پیشگیرانه از بیماری ها بویژه بیماری های عفونی است.
- اگر دست شما بریدگی یا زخمی دارد، حتما از دستكش استفاده كنید و برای پیشگیری از جابجایی و انتقال میكروب ها از راه دستكش، آنها را به طور مرتب بشوئید.
- تمام ظروف مورد استفاده برای آماده سازی مواد خام را پیش از استفاده مجدد، شسته و خشك كنید.
- یكی از وسایلی كه بیشتر برای آماده سازی مواد غذایی بكار می رود، تخته مخصوص خرد كردن است. در این مورد سفارش می شود برای حفظ بهداشت و شستشوی بهتر آن، از تخته های پلاستیكی به جای تخته های چوبی استفاده كنید؛ چونكه در سطح تخته های چوبی در اثر ضربات كارد، شیارهایی ایجاد می شود كه پاك كردن ذرات باقیمانده مواد غذایی از آنها بسیار مشكل است.
- حتما تخته های مخصوص خردكردن گوشت و مرغ را از تخته خرد كردن سبزی ها، جدا كنید. معمولاً گوشت و مرغ با هم خریداری شده و همزمان تمیز و بسته بندی می شوند، آلودگی میكروبی گوشت قرمز و مرغ با هم برابر نیست. ازاین رو حتما پس از خرد كردن یكی از آنها باید تخته و كارد آشپزخانه را به خوبی با آب گرم و ماده پاك كننده بشوئید و بعد دیگری را خرد كنید.
- برای نگهداری طولانی مدت مواد غذای در فریزر، حتما بسته های مواد غذایی بویژه گوشت و مرغ را به اندازه "یك وعده" بسته بندی كنید تا در موقع رفع انجماد گرفتار مشكل نشوید. چونكه اگر ماده غذایی از حالت انجماد بیرون برود و باردیگر منجمد شود، بار میكروبی آن زیاد شده و ضمناً مقداری از مواد مغذی آن هم از دست می رود.
- پیش از پخت مرغ، حتما پوست آنرا جدا كنید و از مصرف بال مرغ بپرهیزید.
- در مورد سبزی ها، تاحدامكان آنها را سرخ نكنید و برای خرد كردن از كارد تیز استفاده كنید. چونكه اگر كارد شما كند باشد، سبب له شدن سبزی و در نتیجه اتلاف مواد مغذی موجود در آن بخصوص ویتامین ث می شود.
- سبزی ها را بلافاصله پس از خردكردن، مصرف كنید و در هوای آزاد قرار ندهید، چونكه ویتامین ث موجود در آن اكسید شده و از بین می رود.
نكات مفید مربوط به پخت غذا
كاویانی با اشاره به اضافه وزن و چاقی بعنوان یكی از اشكالات عمده بهداشت و سلامت جامعه و زمینه ساز ایجاد خیلی از بیماری های مزمن غیرواگیر مثل پرفشاری خون، دیابت و انواع سرطان، خاطرنشان كرد: ازاین رو یكی از بهترین راهكارها، كاهش مصرف چربی و روغن در برنامه غذایی روزانه است. به این منظور تاحدامكان در تهیه غذاها روغن مصرفی خویش را محدود كنید و از روش های پخت سالم تر كه باعث حفظ بیشتر مواد مغذی می شود یعنی بخارپز و آب پز به جای سرخ كردن استفاده كنید.
وی افزود: علاوه بر مقدار روغن مصرفی، نوع آن هم در سلامت تأثیر بسزایی دارد. ازاین رو سفارش می شود برای حفظ سلامت قلب و عروق تاحدامكان از روغن های مایع گیاهی به جای روغن های جامد برای پخت غذاها استفاده كنید. توجه داشته باشید، با وجود اینكه روغن های گیاهی مانند روغن زیتون و كلزا مفید هستند، اما نباید در مصرف آنها زیاده روی كنید؛ بلكه باید آنها را جایگزین روغن های جامد مصرفی خود كنید. چونكه هر گرم از انواع چربی ها و روغن ها ۹ كیلو كالری انرژی دارند.
وی با اشاره به اینكه مساله پرفشاری خون یكی دیگر از مشكلات بهداشت و سلامت جامعه است كه می تواند سبب صدمه جدی به سیستم قلب و عروق شود، اظهار نمود: برای جلوگیری از بالارفتن فشارخون، هنگام تهیه غذا تاحدامكان به جای نمك از سایر چاشنی ها مانند آبلیمو، سركه، آبغوره، پیاز، سیر و سبزی های معطر استفاده كنید. باید توجه داشته باشید كه سبزی ها منبع غنی از پتاسیم هستند و نتایج تحقیقات نشان داده افزایش دریافت سبزی ها (و همین طور میوه ها) بخصوص در افرادی كه پرفشاری خون دارند، به كاهش فشارخون كمك می نماید.
كاویانی در ارتباط با مضرات مصرف نمك، عنوان كرد: به یاد داشته باشید كه اگر ذائقه شما تابحال به طعم شوری عادت كرده، حالا هم می تواند به طعم كم نمك عادت كند و تنها نیاز به زمان و صبر دارد. البته راهكار دیگر برای كاهش مصرف نمك این است كه از افزودن نمك به غذا در سر سفره پرهیز كنید و نمكدان را از سفره غذا حذف كنید.
او همینطور با اشاره به برخی نكات برای حفظ بیشتر مواد مغذی موجود در سبزی ها، خاطرنشان كرد: در غذاهای آبدار مانند انواع سوپ ها و خورشت ها یا آش، سبزی را پس از جوش آمدن آب به غذا اضافه كنید و حتما در ظرف غذا را ببندید.
وی با ذكر برخی نكات سلامتی دیگر، اظهار داشت: برای حفظ ویتامین ث موجود در غذا، در ابتدای پخت، چاشنی های اسیدی مثل آبلیمو، سركه و یا آبغوره را بسته به ذائقه خود و خانواده تان به غذا اضافه كنید. همینطور برای جذب بهتر آهن از منابع غذایی گیاهی مانند اسفناج، این غذاها را همراه یك منبع غنی از ویتامین ث مصرف كنید. برای مثال همراه خورشت اسفناج، سالاد حاوی گوجه فرنگی و آب لیموترش تازه مصرف كنید.
مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور با اشاره به اینكه دیابت یكی دیگر از معضلات جامعه امروز است كه متأسفانه شیوع آن افزایش یافته و سن مبتلا شدن به آن هم در اثر شیوه زندگی نادرست حتی به زمان نوجوانی و كودكی، كاهش یافته است، اظهار نمود: سفارش می شود تا حد امكان از مصرف قندهای ساده بخصوص در ماه مبارك رمضان كه سرو دسرهای شیرینی مثل شله زرد و حلوا از سنت های آن است، خودداری كنید. ضمن كاهش مصرف آنها در تهیه این غذاها از قند و شكر كمتری بهره برده و آنها را به صورت كم شیرینی تهیه كنید.
وی افزود: چنانچه از تخم مرغ در تركیب غذاها یا به تنهایی استفاده می كنید، از پخت كامل آن مطمئن شوید و برای جلوگیری از ابتلاء به مسمومیت میكروبی سالمونلایی، از مصرف تخم مرغ خام یا عسلی جداً پرهیز كنید.
نكات مربوط به سرو غذا
كاویانی با برشمردن برخی نكات مربوط به سرو غذا، خاطرنشان كرد: افرادی كه غذا را سرو می كنند باید سالم بوده و لباس تمیز و دستكش داشته باشند، برای سِرو غذا، از ظروف یكبار مصرف غیر پلاستیكی استفاده كنید و غذا را در ظروف دَردار، سِرو كنید. همینطور به منظور جلوگیری از ایجاد مواد مضر برای سلامتی، برای توزیع نوشیدنی های گرم (چای، شیر و …) از لیوان های بهداشتی مقوایی بهره برده و از قرار دادن غذای پخته در معرض هوای آزاد، خودداری كنید.




منبع:

1398/02/19
11:44:40
5.0 / 5
4767
تگهای خبر: آب , آموزش , اضافه وزن , انرژی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
پاراسل
parasol.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پاراسول محفوظ است

پاراسل پاراسول

پاراسل همان چتر آفتابی است