وزیر بهداشت:

كرونا حداقل ۳ سال گرفتارمان می كند و هر ۶ ماه یكبار باید واكسن بزنیم

كرونا حداقل ۳ سال گرفتارمان می كند و هر ۶ ماه یكبار باید واكسن بزنیم

به گزارش پاراسول وزیر بهداشت با اشاره به اقدامات انجام شده در کشور در زمینه ساخت و تولید واکسن کرونا و با اعلان اینکه قطار تولید واکسن کرونا در کشور راه افتاد و هیچ ترمزی برای آن نیست، اظهار داشت: یکی از موثرترین واکسن های کرونا در جهان را در انستیتو پاستور ایران می بینیم.


به گزارش پاراسول به نقل از ایسنا، دکتر سعید نمکی در مراسم شروع فاز سوم کارآزمایی بالینی واکسن کرونا انستیتو پاستور ایران و انستیتو فینلای کوبا، اظهار داشت: از همه اساتید و بزرگوارانی که زحمت کشیدند تشکر می کنم. همین طور از عزیزانی که امروز بعنوان نخستین نفرها این واکسن را تزریق کردند تا به دنیا و مردم مملکت بگویند که ما به کارمان ایمان داریم. همین طور از اصحاب رسانه تشکر می کنم که از روز نخست مدیریت بیماری، در کنارمان بودند. از دکتر بیگلری- رئیس انستیتو پاستور ایران نیز تشکر می کنم که دانشمندی بی ادعا اما پرکار است.
وی اضافه کرد: در این زمان غیر از لطف الهی، مدیون خیلی ها هستم. با وجود همه سختی ها و صعوبتی که این ایام داشت و نفس گیر بود، گاهی آنقدر نفس گیر که نمی توان گفت؛ گاهی آنقدر کسالت بار که نمی توان با واژه ای بیان کرد. تلخ ترین و سنگین ترین این لحظات وقتی بود که خبر از داغ عزیز همکاری را می دادند که شبانه روز تن بر این آتش زده بود و برای گشودن راه های نفس دیگران خواب و خوراک نداشت و متاسفانه در دقایق آخر نفس خودش بسته شد. عزیزانی بودند که خیلی کمک کردند که یکی از آنها دکتر بیگلری است.
یکی از موثرترین واکسن های کرونا در جهان را در انستیتو پاستور ایران می بینیمنمکی افزود: ما نخستین کشوری در منطقه بودیم که ۳۶ معبر را رصد و بیماریابی کردیم. در ابتدا ما کیت تشخیص بیماری را نداشتیم. پس از شیوع پیک در گیلان و قم یکی از همکاران ما چمدانی مقداری کیت به ما رساند. من از دکتر بیگلری و مجموعه مقتدر علمی پاستور خواستم که کمک کنید و شبانه روز تلاش کردند و کیت ساختند و ما آن ۵۷ دانشجویی را که از ووهان آوردیم، با همین کیت ها تست کردیم. پاستور یکه تاز این قضیه بود و در اشاعه آن هم کمک کرد که رهبری آزمایشگاه ها را برعهده داشت. امروز هم یکی از بهترین، موثرترین و پویاترین نوع واکسن های جهان را در دستان توانمند مجموعه پاستور می بینیم.
طی ۵۶ روز از واردکننده به تولیدکننده ماسک و تجهیزات حفاظتی بدل شدیمنمکی اظهار داشت: ما وقتیکه کووید یا کرونا آمد، یک ماه پیش از اینکه به کشور پا بگذارد، خودمان را آماده کردیم. معتقدم یکی از ظریف ترین و علمی ترین شیوه های مدیریت کووید در جهان در کشوری بود که با دست های بسته اما با چشم های باز در اقیانوس بلا شنا کرد. ما به همه جنبه های آن شامل دارو، ماسک و تجهیزات و... پرداختیم. اینکه یک کشور ۵۶ روز طول کشید تا از واردکننده ماسک، شوینده و لباس محافظتی به تولیدکننده و بعد به صادرکننده بدل شد، شوخی نیست. این کار یک حماسه است. همیشه معتقدم یک عامل داشت، لطف خدا و عشق. افراد عاشق در این سرزمین این کارهای بزرگ را انجام می دهند.
خیلی ها می خواستند ما زمین بخوریموی اضافه کرد: خیلی ها می خواستند ما زمین بخوریم. در دنیا فکر کردند که تیر خلاص جمهوری اسلامی کووید است. کشور تحریم زده، وامانده در همه فشارها و مصیبت های اقتصادی و فشارهای ناجوانمردانه و کرونا هم تیر آخر است. اما غافل از اینکه لطف خدا شامل ما می شود. یکی از حوزه هایی که از فروردین ۹۹ به آن پرداختم بحث واکسن بود. دوستان را تک تک صدا کردم که فکری برای واکسن نماییم. چند راه داشتیم؛ یکی بحث سهمیه کووکس بود که قرار بود به ما بدهند. ابتدا قرار بود هشت میلیون بدهند که چانه زنی کردیم و به ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دز رساندیم. من می دانستم که تعداد تولیدکننده ها چقدر است، میزان تولید چقدر خواهد بود، تقاضای بین المللی چقدر است و زور سازمان جهانی بهداشت و کووکس در مقابل قلدرهای دنیا که تکنولوژی را در دست گرفته، چقدر است. آنها نمی توانند حق عضویت شان را از قلدرهایی چون آمریکا بگیرند، چطور می خواهند واکسن بگیرند؟. البته ما راهی جز تبعیت از این شیوه و سازوکار بین المللی نداشتیم. چهار ماه برای انتقال پول ما را اذیت کردند. از این بانک به آن بانک می شدیم. ما این سازوکار را رفتیم.
وزیر بهداشت اظهار داشت: سازوکار دوم این بود که فکر کردیم که ما برای واکسیناسیون این جمعیت کثیر به غیر از منابع کووکس هم نیاز داریم. بر این اساس با هندی ها و چینی ها مکاتبه کردیم که ۳۱۲۰ صفحه مکاتبه دارم. اردیبهشت ۹۹ با وزیر بهداشت روسیه مذاکره کردم. بگذریم از اباطیلی که بعضی می گویند. بگذارید بگویند تا خسته شوند. این راه را با هندی ها، چینی ها و روس ها رفتیم و ۹ ماه طول کشید تا توانستیم با روس ها قرارداد ببندیم و ۱۱ ماه طول کشید تا قرارداد انتقال تولید مشترک و انتقال دانش فنی ببندیم که حالا عده ای در حسرت این تولیدها می سوزند و مانند قارچ ناگهان پیدایشان می شود. من می دانم این ها کجا ضربه می خورند.
با شبکه مخوفی در حوزه واکسن روبرو هستیموی اضافه کرد: فردی زنگ زده که یکی از دوستان که خیلی مملکت را دوست دارد، ۲۰ میلیون واکسن روسی که اسمش را هم بلد نبود، دارد و می خواهد این ۲۰ میلیون را به فلان کشور دهد، اما می گوید کجا بهتر از مملکت خودم. گفتم این واکسن را از کجا آورده، گفت خریده است و دزی ۱۹ یا ۲۰ دلار می فروشد. گفتم به این آقا بگویید که اولا این مسجد جای این حرف ها نیست، دوما اینکه ما واکسن را ۹.۷ دلار از روس ها می خریم و سوما اینکه کل اسپوتنیکی که روسیه تولید کرده، ۲۶ میلیون دز است که ۱۳ میلیون دز را صادر کرده و ۶۲۰ هزار دزش را ما خریدیم و ۶۰ میلیون هم به ما تعهد دارد. این دام بر مرغ دگر نه. ما با چنین شبکه مخوفی روبرو می باشیم.
واردات واکسن قطره چکانی استوی افزود: با این حساب اینها با خودشان می گویند که این وزیر را نه می توان خرید، نه می توان با او کنار آمد و نه می شود راهی باز کرد، او محکم تر از این حرفهاست. بدین سبب تخریبش می نماییم و خسته اش می نماییم و می گوییم استیضاح وزیر آغاز شد و... که البته نمایندگان این حساسیت را درک کرده و بموقع ورود کردند. بدین سبب ما دنبال واردات رفتیم اما واردات واکسن غیر از کووکس هم همین است که می بینید، یعنی قطره چکانی است. ۸۵ درصد واکسن را هفت کشور مصرف می کنند و اگر سفره شان سرریز شد، به بقیه هم می دهند.
نمکی تصریح کرد: اما راهی که می شود بعنوان راه پایدار به آن تکیه کرد، تولید داخلی است. این راه را با جسارت و شجاعت و با تاکید بر دانشمندان متعهد این مرز و بوم، همان آرش های کمانگیر عرصه علم شروع کردیم. ۳۰ سال قبل مسئول بهداشت مملکت بودم و همیشه دیوانه آن بودم که مملکت روی پاهای خودش بایستد. ایران سرافرازتر از آنست که بخواهد دست گدایی به خارج از مرزها دراز کند. من اعتقاد ندارم که برای یک لیوان شیر باید گاو خرید، اما اعتقاد هم ندارم که باید تا ابد دانش بومی را نقض کرد و دست به بیرون دراز کرد.
معتقدم کووید حداقل ۳ سال گرفتارمان می کند و هر ۶ ماه یکبار باید واکسن بزنیمموتاسیون های درون سرزمینی خواهیم داشتوی اضافه کرد: اعتقاد من این بود که کووید حداقل سه سال آینده، ما را گرفتار می کند و حداقل شش ماه یکبار باید واکسن بزنیم، اعتقادم بر این بود که برای موتاسیون ها خودمان باید طراحی نماییم. ما موتاسیون های درون سرزمینی خواهیم داشت که متفاوت می باشد با موتاسیون های آفریقایی و برزیلی و انگلیسی و.... ما در درون این سرزمینی با گستردگی اقلیم و نژاد و ژنتیک مختلف موتاسیون های درون سرزمینی خواهیم داشت و باید موسساتی داشته باشیم که بتواند برای این موتاسیون گام به گام قدم های تند بردارد. این کار زیرساخت می خواهد. من ۳۰ سال قبل که مسئول بهداشت این کشور بودم، پاستور و رازی را دیدم و به شدت غصه خوردم که سال ۱۲۹۹ پاستور را ایجاد کردیم و ۱۳۰۳ رازی را ایجاد کردیم، اما آن زمان بوی مرگ می داد. بغض گلویم را گرفت. اقدامات زیادی کردم. به سراغ یکی از افرادی رفتم که شاگرد پاستور بود و فرد بسیار برجسته ای بود که عاشق بحث واکسن بود. برخی عاشق اند، کاسب نیستند، عاشق کاسب نمی گردد اگر هم چیزی بدست آوردند، رزق حلالی است که پای عشق شان بدست آوردند. این فرد یک پسری داشت که به وی گفت کمک ایران کن، اما آن پسر کمک نکرد. بعد سراغ بلژیکی ها رفتم. قبلا ما در پاستور با استفاده از پلاسما واکسن هپاتیت می ساختیم و من دنبال نوع دیگری از تکنولوژی برای ساخت این واکسن بودم که آنرا وارد کشور کنم. بعد که از وزارت خانه رفتم حدودا این زنجیره رها گردید. وقتی کرونا آمد گفتم خدایا کمک کن تا یکبار دیگر بتوانیم زیرساخت واکسن کشور را بعنوان یک سرمایه ملی فعال نماییم.
نمکی با اشاره به اینکه واکسن به چهار راه تبادل علوم پزشکی و غیرپزشکی وابسته است، اظهار داشت: اگر کشوری واکسن ساز شد، خیلی از زیرساخت ها و قدرت ها را خواهد داشت. روزی واکسن سازهای دنیا بر آن بودند تا کارخانه های واکسن سازی کشورهایی مانند ما تعطیل شود و بر این اساس واکسن را با نازل ترین قیمت عرضه می کردند. من اعلام کردم که این یک توطئه است. اینها با صهیونیست ها جمع شدند و می گویند کشوری که واکسن می سازد بمب میکروبی هم می تواند بسازد. گول این حرف را نخورید چند روز دیگر که ورشکسته شدید، قیمت ها را ۱۰ برابر می کنند. بعد هم به پروفسور میرشمسی مراجعه کردم و گفتم چه می توانم بکنم، گفت اینجا خوارک اسب هایم هم درنمی آید. بر این اساس ۹ میلیون دلار ارز وزارت بهداشت را به جهاد کشاورزی دادم که انستیتو رازی برای آنها بود تا خط تولید واکسن بزنند. ۵ بورس بعنوان بورس میرشمسی دادم، اما متاسفانه هم در رازی و هم پاستور اتفاقی که باید می افتاد، نیفتاد. تمام سیستم هواسازهای پاستور پوسیده بود. وقتی دکتر بیگلری رئیس پاستور شد، پاستور فسیل شده بود. ما بچه ها را جمع کردیم و یکبار دیگر این خودباوری را ایجاد کردیم. هرچند که خیلی ها به ریش ما خندیدند که مگر به این سادگی است که شما واکسن کووید بسازید. به این سادگی نیست، اما میسر است.
ایران درخشان ترین کشور در حوزه تولید واکسن کووید-19 در منطقه استقطار تولید واکسن کرونا در کشور راه افتاد و ترمزی برای آن نیستنمکی افزود: امروز ایران ما از سرافرازترین کشور ها در عرصه واکسن می شود. چند ماه قبل این را گفتم، اما خیلی ها با ریشخند، تفسیر به خالی بندی کردند، اما من یقین داشتم که در آینده جز شرمساری نصیب آنها نمی شوند و راهمان را ادامه دادیم. امروز نه بعنوان وزیر بهداشت بلکه بعنوان یک شهروند عاشق این سرزمین و بعنوان یک معلم 32 ساله در علم ایمونولوژی می گویم که ایران درخشان ترین کشور در حوزه تولید واکسن کووید-19 در منطقه است. امروز من باشم یا نباشم، این ژنرال های عرصه تولید کار خودشان را کردند و دیگر نمی توان آنها را متوقف کرد. نه با توئیت، نه با بلوا و غوغا و نه با مسخره و ریشخند. دیگر این قطار راه افتاد و ترمزی برای آن نیست.
وی تصریح کرد: ما با شش پلت فرم متفاوت در کشور کار می نماییم و جزیره ای هم کار نمی نماییم، بلکه هر کس کار خودش را انجام می دهد. هر شش تا هم دارند به نتیجه می رسند که یکی از بهترین های آن کار بزرگی است که انستیتو پاستور انجام داده است. در عین حال از یک کار بسیار زیباتر هم در آینده در پاستور پرده برداری خواهیم کرد که متفاوت از این است. همین طور اقدامی که بچه های برکت انجام دادند. با جسارت اعلام می کنم که عده ای ما را تخطئه کردند که چرا فاز سوم کلینیکال ترایال واکسن های دیگران را انجام ندادید که تحت آن پوشش ما هم واکسن بزنیم؟. خیر انجام ندادیم. برای اینکه نباید انجام می دادیم. یک شرط داشت که اعلام کردم که اگر راضی می شوید که انتقال دانش فنی کنید و در کشور ما با هم بسازیم، در این صورت می توانم به شهروند ایرانی بگویم که در مطالعه بالینی فلان محصول مشترکی که نیمی از آن برای ماست، شرکت کن، اما من مردم سرزمینم را به این حقارت گرفتار نمی کنم که برای یک ماه واکسیناسیون زودتر، عامل آزمایشگاهی دیگری باشند.
تحول در تولید داخلی واکسن کرونا؛ پس از اردیبهشت ماهوی اظهار داشت: با افتخار اعلام می کنم که گزارشات فاز یک و دو این واکسن را که در کوبا انجام شده، تا سه بامدادان خواندم و گفتم واکسن بسیار خوبی است و فاز یک و دو و حیوانی آن به خوبی انجام شده، اما شما برای خیال راحتی این اقدامات را انجام دهید و اجازه دادم که فراخوان کنند و استمرار فاز سوم را برای این واکسن انجام دهیم. اینکه اعلام کردم که ما در آینده نزدیک و پس از اردیبهشت تحولی خواهیم داشت، به این صورت است.
نمکی با اشاره به اینکه از این حوصله و صبوری تشکر می کنم و از اینکه دوستانم این کار عظیم را ساماندهی کردند، اظهار داشت: امیدوارم این فاز سوم شروع حرکتی بزرگ در امر واکسن سازی باشد و در آینده نزدیک مردم این سرزمین بتوانند با واکسن ایرانی افتخار کنند که آنتی بادی مقابل کووید دارند. هیچ ایرانی نیست که آنتی بادی واکسن های رازی و پاستور را نداشته باشد و ان شاءالله انتی بادی واکسن کووید هم در آینده در بدن مردم این سرزمین جاری باشد. امروز دکتر گویا و دکتر بیگلری داوطلب نخستین تزریق واکسن هستند تا برای اعتمادبخشی به دیگران این حرکت را شروع کردند.




منبع:

1400/02/06
13:43:39
0.0 / 5
1143
تگهای خبر: بهداشت , بیماری , پزشك , تكنولوژی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
پاراسل
parasol.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پاراسول محفوظ است

پاراسل پاراسول

پاراسل همان چتر آفتابی است