به بهانه هفته پزشكی مبتنی بر سبك زندگی سالم ؛

سبك زندگی ناسالم علت ۸۰درصد مرگ ها در كشورهای درحال توسعه

سبك زندگی ناسالم علت ۸۰درصد مرگ ها در كشورهای درحال توسعه

پاراسول: جهان 30 می تا 5 ژوئن (مصادف با 9 تا 15 خرداد) را هفته «پزشکی مبتنی بر سبک زندگی سالم» می شناسد. در خیلی از کشورها این یک هفته را فرصتی برای رفتارهای سالم و به راه انداختن کمپین آگاهی عمومی درباره انتخاب های انسان و تاثیرات آن بر سلامت خود می دانند.


به گزارش پاراسول به نقل از ایسنا، سبک زندگی سالم امروز در دنیا بعنوان یک روش علمی برای پیشگیری و درمان بیماریها به کار می رود. هفته جهانی «پزشکی مبتنی بر سبک زندگی سالم» که در تقویم ایران هنوز ناشناخته باقی مانده است بر آگاهی رسانی درباره شش رکن اساسی در رابطه با سبک زندگی تمرکز دارد؛ این شش رکن عبارتند از: تغذیه، ورزش، خواب، استرس، سوء مصرف مواد و ارتباط اجتماعی. هر یک از روزهای هفته جهانی «پزشکی مبتنی بر سبک زندگی سالم» که بر طبق این شش موضوع نامگذاری شده اند انسان ها را به چالش های داشتن رژیم غذایی مناسب، ارتباط اجتماعی مثبت، خواب خوب، تحرک جسمانی، مدیریت استرس و پرهیز از سوء مصرف مواد مخدر دعوت می کند.
در همین باره با اعضای گروه پژوهشی سبک زندگی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران به گفت و گو نشستیم که در پی می خوانید:

سبک زندگی سالم؛ کوشش برای دستیابی به رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی
دکتر منیژه سلیمانی فر - مدیر گروه پژوهشی سبک زندگی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران با تعریف سبک زندگی سالم به ایسنا می گوید: سازمان جهانی بهداشت سبک زندگی سالم را کوشش برای دستیابی به حالت رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی توصیف کرده است. سبک زندگی سالم شامل رفتارهایی است که سلامت انسان را تضمین می کنند. این رفتارها ابعاد مختلفی از زندگی مانند رژیم غذایی، فعالیت بدنی، حفظ وزن، مصرف الکل و سیگار را در بر می گیرند.
سلیمانی فر اضافه کرد: در صورتیکه وراثت و محیط زیست نقش مهمی در سلامت انسان بازی می کنند و چندان قابل کنترل نیستند، شیوه زندگی بطور مستقیم بر سلامت فرد تاثیر گذاشته و عاملی است که هر فرد به آسانی می تواند آنرا کنترل کند. انتخاب های صورت گرفته در مورد شیوه زندگی سلامت او را به میزان زیادی تحت تاثیر قرار می دهند. مطالعات نشان داده که پیروی از سبک زندگی سالم موجب بهبود سلامت عمومی افراد و کاهش خطر بروز خیلی از بیماریهای مزمن مانند بیماریهای عروق کرونری قلب، سکته، دیابت و سرطان شده و مانع از وقوع خیلی از مرگهای زودرس می شود.
این عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران افزود: سازمان جهانی بهداشت در بیانیه نخستین کنفرانس جهانی شیوه زندگی سالم در مسکو عنوان نمود که هم اکنون ۶۰ درصد از مرگ و میر جهانی و ۸۰ درصد مرگ و میر کشورهای درحال توسعه به علت سبک زندگی ناسالم بوده و این رقم تا سال ۲۰۳۰ به ۷۵ درصد مرگ و میر جهانی می رسد. گروه پژوهشی سبک زندگی سالم جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران نیز باتوجه به اهمیت این حوزه در حفظ و ارتقا سلامت، در شش محور فعالیت جسمانی، تغذیه سالم، مدیریت استرس، منع مصرف مواد مخدر، بهبود کیفیت خواب و حفظ ارتباط و تعامل فردی کارهای علمی پژوهشی خودرا انجام می دهد.
سلیمانی فر اشاره کرد: آگاهی از راه های ارتقای سلامت و پیش گیری از بیماریها حق عموم جامعه است و باید کوشش کرد که به بهانه هفته جهانی پزشکی مبتنی بر سبک زندگی سالم دانش خودرا دراین زمینه افزایش داده و در رفتارهای روزمره زندگی خود اعمال نماییم تا شاهد تغییرات مثبت در حفظ و ارتقای سلامت خود باشیم.

مدیریت استرس می تواند از بروز خیلی از بیماریها پیشگیری کند
دکتر سینا قاسمی، متخصص اعصاب و روان نیز به مقوله سلامت روان پرداخت و به ایسنا اظهار داشت: همه ما به خوبی می دانیم که استرس چه تاثیر بزرگی روی سیستم روانی و جسمی ما دارد. در اطرافمان کسانی را دیده ایم که حرص خوردن، استرس و اضطراب آنها را چه زود پیر کرده است و بالعکس افرادی که با مدیریت استرس، یک عمر سالم زندگی کردند. طبق تحقیقات بیماریهای زیادی با استرس مرتبط هستند که می توان همچون به بیماریهای قلبی-عروقی، آسم، چاقی، دیابت، سردردها، مشکلات گوارشی اشاره نمود.
قاسمی اضافه کرد: امروزه مدیریت استرس جزء ارکان شش گانه سبک زندگی سالم می باشد که می تواند از بروز خیلی از بیماریها پیشگیری کند. مدیریت استرس به زبان ساده یعنی یاد بگیریم چطور از تاثیر استرس بر روان و جسم خود پیشگیری نماییم. بطور ساده برای مدیریت استرس در موقعیت های مختلف یکی از تکنیک های زیر به کار می آید؛ از وضعیت دوری نماییم، شرایط را تغییر دهیم، وضعیت را بپذیریم، خودمان را با شرایط وفق دهیم.

ورزش با فعالیت جسمانی فرق دارد
دکتر حسین یاری، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی نیز یکی از مؤلفه های اصلی برای پیش گیری از خیلی از بیماریها را داشتن انجام فعالیت جسمانی و تحرک دانست و به ایسنا اظهار داشت: پژوهش های گوناگون هم گروهی ۳۰-۵۰ ساله ای که در کشورهای توسعه یافته روی گروه های جمعیتی چند ده هزار نفری انجام گرفته موید این مطلب است که احتمال مرگ و میر به هرعلتی و همین طور ابتلای به دیابت، سرطان، سکته مغزی و ایست قلبی در بین کسانی که ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت جسمانی شدید یا متوسط داشتند، بطور متوسط ۳۳ درصد کمتر از افرادی است که این میزان تحرک را در طول هفته نداشته اند.
یاری با اشاره به تعریف فعالیت جسمانی اضافه کرد: به هرگونه فعالیتی در بدن که با انقباض در عضلات اسکلتی هم راه است و موجب افزایش میزان مصرف انرژی بدن می شود، فعالیت جسمانی گفته می شود. باید تاکید کنم که فعالیت جسمانی را نباید با ورزش یا exercises یکی دانست. ورزش نوعی از فعالیت جسمانی است که برنامه ریزی شده و ساختارمند است، تکرار دارد و یک هدفی مثل فیتنس (همخوانی اندام) و تناسب بیشتر یا اهداف قهرمانی را دنبال می کند. در حقیقت می توان این نتیجه گیری را کرد که هر ورزش و exercises یک نوع فعالیت جسمانی است. اما هر فعالیت جسمانی لزوما یک نوع ورزش محسوب نمی گردد.
وی درباب میزان کارهای فیزیکی گروه های مختلف سنی اظهار داشت: طبق نتایج تحقیقات انجام شده در دنیا و سفارش سازمان بهداشت جهانی، افراد گروه سنی ۵ تا ۱۸ سال باید حداقل ۶۰ دقیقه در روز فعالیت انجام دهند. منظور از فعالیت فیزیکی در این سن بازی هایی مانند گرگم به هوا، دوچرخه سواری، توپ بازی، اسکیت و... است که قلب را به تپش وا می دارد و موجب تخلیه انرژی کودکان می گردد؛ بهتر است قسمتی از این فعالیت ۶۰ دقیقه ای بصورت هوازی و بخش دیگری از آن کارهای قدرتی و زورآزمایی باشد.

افراد ۱۸ تا ۶۵ ساله میانگین هفته ای ۱۵۰ دقیقه فعالیت جسمانی متوسط داشته باشند
این متخصص طب فیزیکی افزود: به افراد بالغ یا گروه سنی ۱۸ تا ۶۵ سال سفارش می شود که به صورت میانگین هفته ای ۱۵۰ دقیقه فعالیت جسمانی متوسط یا ۷۵ دقیقه فعالیت جسمانی شدید داشته باشند.
زمانی که از فعالیت فیزیکی در بالغین صحبت می نماییم منظور این نیست که افراد حتما ورزش (exercise) کنند، استخر و باشگاه بروند یا فوتبال و دوچرخه سواری داشته باشند بلکه خیلی از کارهایی که بطور روزمره انجام می دهیم، فعالیت فیزیکی محسوب می شوند؛ فقط کافی است انرژی که برای انجام آن فعالیت صرف می شود به سطح مطلوبی برسد و انجام آن مداوم باشد.
این متخصص طب فیزیکی اظهار داشت: همین طور سفارش می شود که افراد بالای ۱۸ سال حداقل دو روز در هفته ورزش ها و کارهای قدرتی- شامل ورزش با وزنه یا دستگاه یا بلند کردن اجسام نسبتا سنگین- انجام دهند. همین طور به افراد بالای ۶۵ سال علاوه بر کارهای هوازی و قدرتی، سفارش شده قسمتی از وقت خود در هفته را به ورزش هایی که موجب بهبود توانایی تعادلی آنها شده همچون تای چی و یوگا اختصاص دهند.
وی افزود: سفارش سازمان جهانی بهداشت این است که هر میزان تحرک داشتن بهتر از بی تحرکی است. ایده آل گرایی یا کمال گرایی نباید مانع از تحرک فرد شود. مثلا فرد بگوید من نمی توانم ۱۵۰ دقیقه ورزش کنم پس هیچ کاری نمی کنم. این مقدار ساعت فعالیت جسمانی می تواند در زمان هایی از حضور ما در خانه، رفت آمد روزمره ما یا اوقات فراغت ما گنجانده شود. این که اتومبیل خودرا کمی دور تر از محل کار پارک نماییم و هر روز مسیر کوتاهی را پیاده روی نماییم یا بجای پله برقی و آسانسور از پله ها استفاده نمائیم، اهتمام نماییم موقع صحبت با تلفن همراه راه برویم یا موقع کار با کامپیوتر شخصی بایستیم و یا قسمتی از اوقات فراغت خودرا به کارهای پرتحرک- بجای کارهای ایستا و نشسته- اختصاص دهیم فرصت های کوچکی هستند که ذره ذره می توانند مفید باشند. فراموش نکنیم «اندک فعالیت جسمانی بهتر از بی تحرکی است.»
این متخصص طب فیزیک در مورد گروه سبک زندگی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران در آخر اظهار داشت: گروه سبک زندگی سالم جهاددانشگاهی علوم پزشکی تهران بعنوان نخستین گروه تحقیقاتی در حوزه سبک زندگی سالم و مرکز تحقیقات در رابطه با آن، به دنبال آنست که زمینه های افزایش فعالیت فیزیکی را فراهم آورد. قبل از این، مراکز تحقیقاتی دیگری در کشور وجود داشته که بسیار عالی توانستند دستورالعمل فعالیت جسمانی در رابطه با سلامت را تدوین کنند اما متاسفانه در عرصه عمل هنوز کاستی های بسیاری در جامعه وجود دارد و فاصله بسیاری تا رسیدن به سطح فعالیت مطلوب در جامعه داریم.




منبع:

1400/03/15
12:39:14
0.0 / 5
1147
تگهای خبر: انرژی , بهداشت , بیماری , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
پاراسل
parasol.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پاراسول محفوظ است

پاراسل پاراسول

پاراسل همان چتر آفتابی است