چند خوردنی كه در مصرف آنها با دارو باید احتیاط كرد
پاراسول: خیلی از مردم شاید از عوارض منفی مصرف برخی مواد غذایی همراه با دارو آگاه نباشند در صورتیكه تأثیر متقابل دارو و بعضی از این مواد، گاهی چنان خطرناك می شود كه بیمار حتی امكان دارد با عوارضی مانند ایست قلبی مواجه شود.
به گزارش پاراسول به نقل از ایسنا، برمبنای مطلب انتشار یافته در وب سایت "فوكوس"، اتاق داروسازان ایالت "نیدرساكسن" آلمان توجه عموم را به هفت ماده خوراكی جلب كرده كه مصرف آنها همراه با برخی داروها امكان دارد تأثیراتی منفی و خطرناكی به جا بگذارد. این مواد عبارتند از:
قهوه
می دانیم كه كافئین موجود در قهوه سبب بالا رفتن فشار خون می شود. این واكنش هنگامی كه مصرف قهوه با بعضی از آنتی بیوتیك ها، بویژه مهاركننده های آنزیم ژیراز همراه شود شدت نیز خواهد یافت.
اگر همراه با دارو مواد لبنی بخوریم امكان دارد بدن دیگر نتواند از خواص درمانی داروها بهره مند شوددر این صورت هضم كافئین سخت شده و شخص امكان دارد با پیامدهایی مانند تپش قلب و اختلال خواب مواجه شود.
چای
سایر نوشیدنی های حاوی كافئین مانند چای سیاه و سبز و نوشابه نیز از این قاعده مستثنی نیستند و به همین خاطر باید از مصرف آنها همراه با داروها پرهیز كرد.
اسید تانیك موجود در چای مانعی جدی برای جذب خیلی از مواد موجود در دارو مانند آهن شمرده می شود. اگر دارو با این نوشیدنی ها مصرف شود امكان دارد پیش از آن كه فرصت پیدا كند از دیواره روده جذب خون شود دفع شود.
در این موارد با در نظر گرفتن فاصله ای دوساعته میان مصرف دارو و این نوشیدنی ها معمولا می توان این مشكل را حل كرد. اما اگر داروهای ضد آسم یا مؤثر بر روان مصرف می شود بهتر است كاملا از مصرف این نوشیدنی ها صرفنظر شود.
مواد لبنی
بسیاری از داروها اگر با مواد كلسیم دار مانند شیر، ماست و پنیر خامه ای مصرف شوند عوارض بسیار بدی به بار می آورند و بویژه در مصرف آنتی بیوتیك باید به این نكته توجه كرد.
علت هم آن است كه ماده درمانی موجود در آنتی بیوتیك ها در روده به كلسیم می چسبد و تركیبی به وجود می آورد كه نمی توان آنرا بطور كامل هضم كرد. نتیجه این است كه مقدار زیادی از مواد شفابخش موجود در دارو در روده می ماند و از بدن خارج می شود.
به ویژه بیماران دارای پوكی استخوان باید مراقب این تأثیر باشند. آنها باید در روزهایی كه داروی بیسفوسفونات مصرف می كنند دست كم یك ساعت قبل و دو ساعت پس از مصرف دارو از خوردن مواد غذایی حاوی كلسیم چشم بپوشند.
اگر همراه با دارو مواد لبنی بخوریم امكان دارد بدن دیگر نتواند از خواص درمانی داروها بهره مند شود. همین طور به هنگام مصرف برخی داروهای ضد پاركینسون باید از خوردن غذاهای پروتئین دار خودداری كرد.
گریپ فروت
حتی اگر چهار ساعت پس از صرف گریپ فروت یا آب گریپ فروت دارو مصرف نماییم باز هم به جهت تغییرات غیر قابل پیش بینی در سوخت و ساز بدن امكان دارد با تأثیراتی منفی مواجه شویم. به حدی كه بهتر است وقتی دارو مصرف می نماییم از خوردن این میوه یا آبمیوه كاملا چشم پوشی نماییم. خصوصاً هنگام مصرف داروهای كاهش دهنده های كلسترول، خواب آور یا فشار خون باید به این نكته دقت كنیم.
آب معدنی
بعضی بیماران تصور می كنند اگر داروی خودرا با آب معدنی حاوی كلسیم و آهن مصرف كنند بر اثرات درمانی دارو خواهند افزود در صورتیكه امكان دارد نتیجه ای كاملا عكس عایدشان شود. خیلی از داروها مثل داروهای پوكی استخوان و تیروئید اگر همراه با این نوع از مواد معدنی مصرف شوند از اثراتشان كاسته خواهد شد. به همین علت بهتر است كه این داروها با آب شرب لوله كشی مصرف شوند.
اسید تانیك موجود در چای مانعی جدی برای جذب خیلی از مواد موجود در دارو مانند آهن محسوب می شود
در این گونه موارد برای این كه بیماران از اثرات درمانی داروها بیش ترین استفاده را ببرند بهتر است بین مصرف دارو و این مواد معدنی دست كم دو ساعت فاصله وجود داشته باشد.
سالاد
بدن بطور طبیعی به "ویتامین K" برای انعقاد خون نیاز دارد اما در مواردی كه خطر لخته خون و سكته وجود دارد و داروهای ضد انعقاد خون به مریض تجویز شده، بیماران باید از خوردن سالاد همراه با داروهای خود پرهیز كنند. برای اینكه كه خیلی از مواد موجود در سالاد مانند اسفناج، كاهو و كلم حاوی "ویتامین K" هستند و خطر انعقاد خون را بالا می برند.
بنابر گزارش دویچه وله، علاوه بر موارد فوق متخصصان تاكید دارند الكل كه مصرف آن حتی به تنهایی عوارض نامطلوبی برای بدن دارد در عین حال بدترین ماده غذایی برای تداخل با مصرف داروهاست. نوشیدن نوشابه های الكلی همراه با داروهای مؤثر بر سیستم عصبی مركزی از قبیل قرص های خواب آور، آرام بخش و داروهای افسردگی امكان دارد بسیار خطرآفرین شده و در مواردی به توقف تنفس یا ایست قلبی بیانجامد.
الكل بر سوخت و ساز نیز تأثیر می گذارد و با مصرف آن بدن، مواد شفابخش درون دارو را كندتر هضم می كند. مصرف دارو و نوشابه الكلی همین طور می تواند در بعضی موارد به مسمومیت های جدی منجر شود. الكل اثر مخرب داروی پاراستامول (استامینوفن) بر كبد را تشدید كرده و امكان دارد فرد را با عوارضی خطرناك روبرو سازد.
اتاق داروسازان ایالت نیدرساكسن آلمان در نهایت به همه سفارش می كند كه در مورد غذاهایی كه همراه با دارو مصرف می كنند با پزشكان یا داروسازان مشورت كنند.
منبع: پاراسول
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب