توصیه های طب ایرانی برای تغذیه سالم در ماه رمضان و نوروز؛
اهمیت مصرف صحیح مایعات و پرهیز از زیاده روی در چای در ماه رمضان
به گزارش پاراسول، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به اهمیت رعایت تعادل در تغذیه، اظهار داشت: ماه رمضان و ایام عید فرصت خوبی برای تمرین تغذیه سالم و پرهیز از پرخوری است و با رعایت نکاتی می توان از بروز مشکلات گوارشی و پوستی جلوگیری کرده و سلامتی خودرا در این ایام حفظ نماییم.
به گزارش پاراسول به نقل از ایسنا، با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و همزمانی آن با تعطیلات نوروز، سبک تغذیه ای خیلی از افراد تحت تأثیر دید و بازدیدهای خانوادگی و تغییر ساعات وعده های غذایی قرار می گیرد. در این راستا، دکتر مامک هاشمی، متخصص طب سنتی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان به تشریح نکات کلیدی درباره ی تغذیه صحیح در فاصله افطار تا سحر پرداخت.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با تکیه بر تفاوت های فردی در قوت هضم، اظهار داشت: هر فردی باید باتوجه به شرایط جسمی خود برنامه غذایی مناسب را انتخاب نماید. برخی افراد می توانند وعده افطار و شام را با هم میل کنند، در صورتیکه برخی دیگر باید این وعده ها را جداگانه و با فاصله مصرف کنند.
وی با اشاره به این که مصرف مواد غذایی متنوع در مدت زمان کوتاه میان افطار و سحر می تواند مشکلات گوارشی بوجود آورد، اظهار داشت: یکی از نکات مهم در تغذیه رمضان، رعایت فاصله مناسب میان مصرف مواد غذایی مختلف است. بعنوان مثال، میوه بهتر است پیش از غذا یا حداقل دو ساعت پس از یک وعده غذایی سنگین مصرف شود؛ برای اینکه خوردن آن بلا فاصله بعد از غذا، هضم را مبتلا به اختلال می کند. همین طور مصرف آجیل و غذاهای سخت هضم مانند شیرینی ها، بلا فاصله بعد از افطار و شام، می تواند موجب مشکلات گوارشی و سنگینی معده شود.
تأثیر تغذیه نامناسب بر سلامت پوست
این متخصص طب سنتی به مشکلات پوستی ناشی از تغذیه نامناسب در جوانان و نوجوانان اشاره نمود و اضافه کرد: در افرادی که دارای مزاج گرم هستند، مصرف هم زمان مواد غذایی با طبع گرم مانند خرما، آجیل، شکلات و شیرینی های نوروزی در فاصله کوتاهی بعد از هم، می تواند منجر به تشدید جوش، آکنه و حتی خارش پوستی شود. برای کاهش این عوارض، سفارش می شود مصرف شربت های سنتی مانند سکنجبین افزایش یابد، برای اینکه این نوشیدنی ها به تعدیل حرارت بدن کمک می کنند.
هاشمی با تکیه بر لزوم مصرف کافی مایعات، نسبت به نوشیدن بیش از اندازه چای، به ویژه در وعده سحر، هشدار داد و اظهار داشت: چای خاصیت مدر دارد و موجب دفع سریع آب از بدن می شود. این مساله می تواند در ساعات اولیه روزه داری سبب تشنگی شدید و خشکی بدن شود. بنابراین، بهتر است میزان مصرف چای کنترل شده باشد و در مقابل، از نوشیدنی های طبیعی و متعادل کننده مانند شربت سکنجبین یا عرقیات گیاهی استفاده گردد.
افطار و شام؛ یکجا یا با فاصله؟
یکی از پرسش های رایج روزه داران این است که آیا بهتر است افطار و شام را هم زمان مصرف کنند یا با فاصله؟ این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان در جواب این پرسش اظهار داشت: این مساله بستگی به قدرت هضم فرد دارد. برخی افراد معده حساسی دارند و بعد از یک روز روزه داری، توانایی هضم یک وعده غذایی سنگین مانند پلوخورش را ندارند. این افراد بهتر است ابتدا با یک افطار سبک شامل سوپ یا آش های رقیق روزه خودرا باز کنند و سپس با فاصله، شام را میل کنند. اما افرادی که بعد از افطار دیگر علاقه ای به غذا ندارند، می توانند افطار و شام را هم زمان مصرف کنند.
پرهیز از درهم خواری و مصرف مخلفات ناسازگار
این متخصص طب سنتی درباره ی ترکیب نامناسب مواد غذایی نیز توضیح داد: یکی از شایع ترین عادات غذایی غلط، مصرف مخلفاتی مانند ماست، سالاد و ترشیجات همراه غذا است. این مواد می توانند هضم را گرفتار مشکل کنند و سبب نفخ و سنگینی شوند. در بین این مخلفات، تنها زیتون است که مصرف آن همراه غذا بدون مشکل است.
کاهش مصرف غذاهای چرب و سرخ کرده
بنابر اعلام وزارت بهداشت، او در آخر سفارش کرد: مصرف غذاهای پرچرب و سرخ کرده در فاصله افطار تا سحر باید کم شود، برای اینکه این غذاها علاوه بر دشواری هضم، موجب تشدید تشنگی در طول روز نیز می شوند. همچنین، خوراکی هایی مانند زولبیا و بامیه که در ماه رمضان رایج هستند، به علت قند و روغن بالا، تعادل تغذیه ای بدن را به هم می زنند و بهتر است در مصرف آنها اعتدال رعایت شود. با رعایت این نکات می توانیم این ایام را به سلامتی پشت سر بگذاریم و فرصت باردیگر ای برای استراحت و پاکسازی به بدن بدهیم.
منبع: پاراسول
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب