مهم نیست که خامه بهتر است یا سرشیر

مهم نیست که خامه بهتر است یا سرشیر

پاراسول: بگفته یک متخصص علوم و صنایع غذایی، هرچند سرشیر و خامه از شیر به دست می آیند اما به دلیل میزان چربی بالاتر از 30 درصد در گروه چربی ها قرار می گیرند.



فاخره بهبهانی: دکتر محمد صادق عرب، متخصص علوم و صنایع غذایی در گفتگو با خبرآنلاین می گوید: لبنیات سالم مثل شیر و ماست دارای پروتئین، کلسیم بالا و چربی کنترل شده هستند و در هرم غذایی در گروه لبنیات قرار دارند، اما هرچند سرشیر و خامه از شیر به دست می آیند ولی به دلیل میزان چربی بالاتر از ۳۰ درصد در گروه چربی ها قرار می گیرند.

سرشیر بصورت طبیعی بعد از جوشاندن و خنک کردن شیر به دست می آید و شامل چربی، پروتئین و کمی آب است. اما خامه طی یک پروسه صنعتی از جدا کردن بخش چربی شیر توسط دستگاه به دست می آید و درصد چربی آن دقیق تر، کنترل شده تر و یکنواخت تر است. سرشیر نسبت به خامه، میزان چربی و کالری بیشتری دارد و خامه به علت چربی کمتر و کنترل شده تر، راحتتر در رژیم های غذایی استفاده می شود. علاوه بر چربی، پروتئین و کمی لاکتوز در این دو فرآورده، ویتامین های محلول در چربی مانند (A، D، E، K)، مقدار اندکی کلسیم، پتاسیم و فسفر هم وجود دارد و نکته مهم اینست که چربی موجود در این محصولات کمک به جذب این ویتامین ها در بدن می کند.



سرشیر صنعتی، سنتی یا خامه؟


سرشیر سنتی مستقیم از شیر طبیعی تهیه می شود ولی سرشیر صنعتی معمولا از شیر استانداردشده و حرارت دیده تهیه می شود و استفاده از قوام دهنده در آن مجاز است. در مجموع خامه صبحانه ۳۰–۳۵٪ چربی، خامه سبک ۱۸–۲۰٪ چربی، خامه قنادی ۳۵–۴۰٪ چربی و خامه های کم چرب مخصوص صنایع غذایی ۱۰–۱۲٪ چربی دارند و افراد دچار چربی خون بالا، کبد چرب و بیماریهای قلبی باید مصرف سرشیر و خامه را بسیار محدود یا قطع کنند، چون چربی های اشباع موجود در این محصولات می توانند سطح کلسترول و LDL خون را بالا برند. بد نیست بدانید خامه های قنادی در مقایسه با خامه صبحانه چربی بالاتر و قابلیت فرم دهی بیشتری دارند.

خامه سبک چیست؟


خامه سبک یعنی خامه ای با چربی کمتر از خامه معمول که میزان چربی آن زیر ۱۸ درصد است. اما سرشیر کم چرب تولید نمی گردد، چون ماهیت سرشیر، چرب بودن آن است. خامه سبک اگر از برند معتبر و دارای استاندارد غذایی باشد میتوان بطور کامل به برچسب تغذیه ای و کم چرب بودن آن اعتماد کرد. در صنعت، خامه کم چرب تر از خامه سبک هم داریم. خامه هایی با ۱۰–۱۲٪ چربی که برای مصارف خاص مثل تولید دسر کم کالری تولید می شوند.



چه کسانی مجاز به مصرف خامه و سرشیر هستند؟


کودکان سالم و درحال رشد بالای ۲ سال، نوجوانان لاغر اندام و افراد با نیاز انرژی بالا مثل سالمندان گرفتار سوءتغذیه از این جمله اند. همین طور ورزشکارانی که احتیاج به کالری و ساخت عضله دارند (بدنسازان) می توانند از خامه و سرشیر استفاده کنند، ولی برای ورزشکاران رشته های سرعتی یا استقامتی سفارش نمی گردد. در بارداری، مصرف متعادل خامه یا سرشیر مشکلی ندارد اما باید مراقب افزایش وزن کنترل نشده باشند. سرشیر و خامه محصولات پرارزش اما پرچربی هستند که باید بسته به سن، وضعیت سلامتی، نیاز تغذیه ای و شرایط بدنی با دقت مصرف شوند.

نگهداری در فریزر


خامه و سرشیر را میتوان برای ۲ تا ۳ ماه در فریزر نگهداری کرد. اما بافت آنها امکان دارد پس از یخ زدایی کمی آبکی و دارای آب اندازی شود. از عوارض مصرف خامه و سرشیر فاسد میتوان به مسمومیت غذایی با عوارضی همچون تهوع، استفراغ و اسهال شدید اشاره نمود.




5.0 / 5
25
1404/05/28
10:12:08
تگهای خبر: آب , انرژی , بیماری , پروتئین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
پاراسل
parasol.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پاراسول محفوظ است

پاراسل پاراسول

پاراسل همان چتر آفتابی است
parasol.ir: چتری برای زندگی، در تمام فصول