درخواست مدیرعامل سازمان انتقال خون برای مدیریت خون بیمار در بیمارستان ها
پاراسول: مدیرعامل سازمان انتقال خون با تاكید بر ضرورت اجرای مباحث مربوط به مدیریت خون بیمار در بیمارستان های كشور، اظهار داشت: باید توجه كرد كه شانس مبتلاشدن به عفونت های بیمارستانی در كسانی كه خون دریافت می كنند، حدود پنج برابر افزایش می یابد.
دكتر علی اكبر پورفتح الله در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به لزوم توجه به مدیریت خون بیمار در بیمارستان ها، اظهار داشت: مفهوم مدیریت خون بیمار این است كه خون خود بیمار را مدیریت نماییم تا نیاز به خون دیگران نداشته باشد و از خون دیگران استفاده كمتری كند. چونكه خون ضمن اینكه می تواند نجات بخش زندگی باشد، می تواند منجر به افزایش لطمه به بیمار هم شود.
وی با اشاره به اینكه تزریق خون می تواند نتایج مختلفی به دنبال داشته باشد، اضافه كرد: بعنوان مثال از آنجایی كه در تزریق خون یك مجموعه از آنتی ژن های بیگانه به بیمار تزریق می شود، می تواند منجر به تضعیف سیستم ایمنی شود و تضعیف سیستم ایمنی در بیماری كه در بیمارستان بستری است، امكان دارد بیماری اش را به شدت بدتر كند.
افزایش ۵ برابری شانس مبتلاشدن به عفونت های بیمارستانی در كسانی كه خون دریافت می كنند
پورفتح الله افزود: باید توجه كرد كه شانس مبتلاشدن به عفونت های بیمارستانی در كسانی كه خون دریافت می كنند، حدود پنج برابر افزایش می یابد. همین طور طول مدت بستری بیمارانی كه خون دریافت می كنند، نسبت به آنهایی كه خون دریافت نمی كنند، به شدت افزوده می شود. بدین سبب تزریق خون می تواند هم برای بیمار عوارض و گرفتاری هایی به دنبال داشته باشد و هم هزینه سنگینی را به نظام سلامت تحمیل كند. چونكه طول بستری را افزایش داده و هزینه های بیمه ها، بیمار و... را باز بالا می برد. بنا بر این در دهه اخیر ادبیات جدیدی در حوزه انتقال خون مطرح شده و آن هم ادبیات مدیریت خون بیمار است.
سه مرحله مدیریت خون بیمار
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به اینكه در مدیریت خون بیمار اجازه نمی دهیم خون دیگران به فرد بیمار تزریق شود و با این اقدام عوارض و گرفتاری های بیماران را به حداقل ممكن می رسانیم، اظهار داشت: در بحث مدیریت خون بیمار عناصر و اقدامات مختلفی وجود دارد كه این اقدامات می تواند قبل، حین و پس از عمل صورت گیرد. بخشی از مدیریت خون بیمار این است كه اجازه ندهیم بیمار با كم خونی وارد اتاق عمل شود. كم خونی می تواند گرفتاری های متعددی برای بیمار احداث كند. بدین سبب یكی از بحث ها این است كه پیش از عمل جراحی، كم خونی بیمار را مدیریت نماییم.
پورفتح الله افزود: طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی بیشتر از دو میلیارد نفر از هشت میلیارد جمعیت دنیا گرفتار كم خونی هستند كه ۱.۵ میلیاردشان گرفتار كم خونی و فقر آهن هستند كه این نوع كم خونی به خوبی قابل پیشگیری و درمان است. بر همین مبنا یكی از عوامل مدیریت خون بیمار این است كه در جراحی های انتخابی بیمار را با كم خونی وارد اتاق عمل نكنیم و پیش از اینكه بیمار تحت عمل قرار گیرد، كم خونی اش را درمان نماییم. در كنار این مساله در حین عمل می توانیم در صورت نیاز از خون خود بیمار استفاده نمائیم. امروزه دستگاه هایی وجود دارد كه می تواند خون فرد را حین عمل جراحی جمع آوری و به فرد تزریق كند. مدیریت خونریزی حین عمل را انجام داده و كاری نماییم كه بیمار حداقل خونریزی را حین عمل داشته باشد. پس از عمل هم می توانیم اقداماتی مانند اصلاح آنمی یا حتی جمع آوری خون بیمار را انجام دهیم. این مجموعه اقداماتی است كه در سطوح بیمارستانی می تواند برای مدیریت خون بیمار صورت گیرد.
آمار كم خونی در ایران بالاست
وی درباره وضعیت كم خونی در كشور باز اظهار داشت: آمار كم خونی در ایرن هم بالاست كه اثرات متعددی را می تواند داشته باشد. باید یك نگاه ملی به كم خونی داشته باشیم، مدیریت كم خونی نه فقط برای كسانی كه برای عمل جراحی به بیمارستان می روند، بلكه در افراد عادی هم باید صورت گیرد. چونكه كم خونی می تواند نتایج متعددی چون خستگی به دنبال داشته باشد. باید توجه كرد كه كم خونی بخصوص فقر آهن با آهن تراپی، غنی سازی مواد غذایی با آهن و... رفع میگردد. كشورهایی كه مدیریت خون بیمار را انجام دادند، موفقیت های خوبی را هم در مدیریت كم خونی داشته اند. بعنوان مثال در آمریكا در سال ۲۰۱۴ حدود ۱۶ میلیون اهدای خون و سالانه پنج درصد افزایش اهدای خون وجود داشت، اما به دنبال اجرای مدیریت خون بیمار شاهد كاهش دو میلیونی اهدای خون در آمریكا در سال ۲۰۱۶ بودیم كه هم منابع مالی اش را ذخیره كرده و هم خدمت بهتری را برای بیماران نمایش كرده است.
پورفتح الله افزود: باید توجه كرد كه سالانه حدود ۳.۵ میلیون فرآورده خونی و نزدیك به دو میلیون واحد گلبول قرمز در مراكز درمانی كشور مصرف می شود. البته تابحال نگاه به انتقال خون در ایران برمبنای نگاهی لیبرال بوده است. در ادبیات ۱۰ سال قبل انتقال خون به جای تبلیغ انتقال خون محافظه كارانه، انتقال خون آزاد را مطرح می كردند و می گفتند خون موجب شهامت جراح شده و موجب میگردد بتوانیم بیمار را مدیریت نماییم.
وی با اشاره به اینكه بحث مدیریت خون بیمار ادبیات جدیدی است و برمبنای آن باید نگاه پزشكانی كه برمبنای رویكرد انتقال خون لیبرال تربیت شده و اقدام می كنند، به سمت انتقال خون محافظه كارانه تغییر كند، اظهار نمود: در عین حال نگاه بیماران هم باید تغییر كند. مدیریت مصرف خون باید جزو مطالبات بیماران بوده و به آن آگاهی داشته باشند. خود بیمار باید پزشكی را انتخاب نماید كه كم خونی پیش از عمل را اصلاح كرده و نگاه انتقال خون محافظه كارانه را داشته باشد. امروزه مشخص شده كه با هر تزریق اضافی خون وضعیت بیمار وخیم تر میگردد. بنا بر این در مدیریت خون بیمار گفته میگردد كه پزشكان باید یاد بگیرند كه تك واحد - تك واحد خون تجویز كنند و پس از هر تزریق خون نتایج تزریق را بررسی و بعد تزریق بعدی را انجام دهند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به اینكه اجرای فرآیند مدیریت خون بیمار مبتنی بر تغییر نگاه جامعه، به خصوص تغییر نگاه پزشكان مصرف كننده خون و فرآورده های خونی است، اضافه كرد: سازمان انتقال خون هم واحدی را تحت عنوان مدیریت خون بیمار تاسیس كرده كه كارش اطلاع رسانی در این زمینه و تغییر ادبیات و نگاه جامعه در این حوزه می باشد. ما از پژوهش هایی كه در زمینه مدیریت خون بیمار انجام می شود، حمایت و برای اجرایی شدن بحث مدیریت خون بیمار برنامه ریزی های متعددی را پیاده می نماییم.
پورفتح الله اشاره كرد: یكی از بحث هایی كه در مدیریت خون بیمار مطرح می شود، این است كه می گویند برمبنای مطالعات مبتنی بر شواهد نگاه جامعه پزشكی باید تغییر كند. بر این اساس به دنبال احداث یك مركز اعطای گرندهای پژوهشی در زمینه مدیریت خون بیمار هستیم كه موسسه آموزش عالی طب انتقال خون دارد این كار را انجام می دهد و بخشی از اعتبارات پژوهشی بیمارستان ها و دانشگاه هایی را كه وارد ادبیات مدیریت خون بیمار می شوند، تقبل می كند تا به تدریج نگاه در انتقال خون تغییر كند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب