مدیركل دفتر سلامت جمعیت و مدارس وزارت بهداشت اعلام كرد

نگرانی از چاقی دانش آموزان كشور، ارزیابی اختلالات دانش آموزان غیرایرانی

نگرانی از چاقی دانش آموزان كشور، ارزیابی اختلالات دانش آموزان غیرایرانی

پاراسول: مدیركل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس با ابراز نگرانی از وضعیت چاقی و اضافه وزن دانش آموزان كشور، از فعالیت حدود 20 هزار مدرسه مروج سلامت از مجموع 110 هزار مدرسه كشور اطلاع داد.


به گزارش پاراسول به نقل از ایسنا، دكتر سیدحامد بركاتی در نشستی خبری ضمن گرامیداشت هفته دفاع مقدس و تسلیت ایام محرم و صفر اظهار داشت: بحث سلامت نوجوان و كودك و مدارس بسیار حائز اهمیت می باشد. نوجوانی دوران گذر از كودكی به جوانی است. خیلی از رفتارهای سرمایه های كشور در این سن شكل می گیرد. در بحث سلامت مدارس در چهار مقطع، اقدامات لازم برای دانش آموزان را انجام می دهیم.
وی ادامه داد: در بدو ورود به مدرسه نزدیك به یك میلیون و 400 هزار دانش آموز از لحاظ سلامت بررسی می شوند و آمادگی ورود به مدارس را پیدا می كنند. این كار توسط اداره استثنائی آموزش و پرورش، اداره سلامت آموزش و پرورش با همكاری وزارت بهداشت انجام می گردد. اقدامات دیگری در پایه های چهارم، هفتم و دهم در بدو ورود به مدرسه انجام می گردد. این اقدامات مشتمل بر ارزیابی شنوایی، بینایی، تنفسی، قلب و عروق، سلامت روان و شیوه زندگی دانش آموزان است.
بركاتی افزود: موضوعی كه در بدو ورود به مدرسه اهمیت دارد و توسط سیستم سلامت مدیریت می شود، مبحث عیوب انكساری است. با بررسی های انجام شده 5.6 درصد دانش آموزان عیوب انكساری و 1.5 درصد آنها دچار اختلالات شنوایی، 1.5 درصد دارای انحنای ستون فقران، سه درصد در بدون ورود مدرسه دارای اختلالات رفتاری و 9 درصد دچار چاقی و اضافه وزن 13 درصدی در بدو ورود به مدرسه هستند. اگر بحث 20 سال پیش در بین بود، سوءتغذیه موضوعی بود كه نگرانی ما را برمی انگیخت، اما هم اكنون بحران ما چاقی و افزایش وزن دانش آموزان است كه این مشكل باعث بروز فشار خون، دیابت، انواع سرطان ها در سال های بعدی زندگی می گردد.
وی افزود: طبق بررسی های انجام شده فقط 42 درصد از دانش آموزان هر هفته یك روز در هفته صبحانه می خورند و 12.7 درصد در هیچ كدام از روزهای هفته، صبحانه نمی خورند. بررسی سلامت نوجوانانی كه چه به مدرسه می روند و چه نمی روند، نشانگر این است كه عوامل خطری تهدیدكننده سلامت آنهاست. بعنوان مثال شش درصد از این نوجوانان اظهار داشتند كه پدرشان قلیان مصرف می كند و پنج درصد از آنها دارای خواهر و برادرانی هستند كه قلیان می كشند. در این بین تنها 16 درصد دانش آموزان در سه روز گذشته فعالیت فیزیكی استاندارد به صورت 30 دقیقه در روز را داشته اند. 11 درصد از آنها روزانه چیپس و پفك مصرف می كنند و فقط 60 درصد دختران و پسران فقط حداقل یك وعده میوه در روز میل می كنند كه دلیل این مورد بیشتر عدم تمایل آنها و نه عدم دسترسی بوده است.
بركاتی افزود: 24 درصد از این نوجوانان هفته ای یكبار سوسیس، كالباس و پیتزا مصرف می كنند. اقداماتی برای مدیریت چنین عوامل خطری برنامه ریزی شده است. طی این اقدامات در طرح تحول سلامت دو بسته پزشك و غیرپزشك نوشته شده كه خدمات سلامت برای دانش آموزان و نوجوانان با استفاده از آن عرضه می گردد.
بركاتی درباره عملكرد مدارس مروج سلامت اظهار داشت: مدارس مروج سلامت با كمك دفتر سلامت آموزش و پرورش با تدوین یك برنامه بین المللی موظف به اجرای هشت آیتم در مدارس خود هستند. این برنامه ها به این صورت است كه مشاركت اولیا و مربیان بر سلامت دانش آموزان، ارتقای فعالیت فیزیكی دانش آموزان، تغذیه مناسب دانش آموزان، ارزیابی دوره ای سلامت در چهار مقطع تحصیلی، بررسی و مداخله در سلامت روان آنها، برنامه در حوزه سلامت محیط مدارس و بحث جدید سلامت كاركنان مدارس كه طی تفاهم نامه ای كه با استفاده از مراكز جامع سلامت با معرفی آموزش و پرورش انجام می شود، صورت می گیرد.
وی اظهار داشت: مدارس مروج سلامت، ممیزی داخلی و خارجی می شوند. حدود 20 هزار مدرسه مروج سلامت از مجموع 110 هزار مدرسه داریم. این طرح از سال 89 شروع شده و در سال 90، 11 هزار و 600 مدرسه مروج و در دو سال قبل، 19 هزار مدرسه مروجه داشته ایم. با عنایت به درجه كیفیت سلامت، این مدارس ستاره دار می شوند. نزدیك به 14 درصد مدارس كل كشور به علت مروج سلامت بودن، پنج ستاره هستند. الباقی مدارس ستاره كمتری دارند و باقی مانده مدارس با مدیریت در سال های بعدی جز مدارس مروج می گردد.
بركاتی در ادامه صحبت هایش به برنامه واكسیناسیون ملی اشاره نمود و اظهار داشت: تمام كودكان رجوع كننده باید واكسیناسیون شوند كه حدودا صددرصد آنها تكمیل واكسیناسیون می شوند. واكسیناسیون توام هم در پایه دهم انجام می گردد كه حدود 98.8 درصد دانش آموزان واكسیناسیون توام دریافت نمودند.
وی اظهار داشت: با عنایت به بحث چاقی، ارتقای فعالیت فیزیكی در مدارس با كمك همكاران در دفاتر تربیت بدنی آموزش و پرورش و حوزه تربیت بدنی انجام می گردد. این طرح ابتدا در سه دانشگاه به صورت پایلوت انجام شده و هم اكنون 22 دانشگاه این طرح را اجرا می كنند و بنا بر این است كه طی دو سال آینده یعنی تا انتهای سال 98، تمامی 64 دانشگاه بحث فعالیت فیزیكی را انجام دهند.
بركاتی در ادامه به سفیران سلامت و شرح وظایف آنها اشاره نمود و اظهار داشت: هم اكنون یك میلیون و 750 هزار سفیر سلامت داریم. هر سفیر سلامت با 10 دانش آموز ارتباط دارد. به این سفیران مبانی سلامت آموزش داده می شود و آنها موظفند در حوزه مدارس، پایش بحث سلامت را انجام دهند و نسبت به همكاران خود واكنش و آموزش مناسب داشته باشند.
وی افزود: در سال تحصیلی آینده آغاز برنامه سلامت بلوغ دانش آموزان هم صورت خواهد گرفت. محور این برنامه با عنایت به فرمایشات مقام معظم رهبری، خانواده و بخصوص مادر گذاشته شده است.
بركاتی با اشاره به اینكه تغذیه سالم از دیگر دستورالعمل های تدوین شده است، اظهار داشت: اقلامی چون پفك، چیپس، كالباس، سوسیس كه نباید در دوران كودكی مصرف شوند، طی دو سال قبل آغاز به جمع آوری از بوفه های مدارس شده است. دغدغه وزارت بهداشت هم اكنون چاقی و افزایش وزن دانش آموزان است. بر همین مبنا با مدیریت ها و همكاری با آموزش و پرورش تلاش بر كنترل و كاهش این معضل در میان دانش آموزان داریم. برنامه جدی ما برای بوفه های مدارس با همكاری مركز سلامت محیط و كار، سازمان دانش آموزی كه متولی بوفه ها است و دفتر سلامت آموزش و پرورش طی تفاهم نامه ای كه توسط وزرای بهداشت و آموزش و پرورش امضا شده، انجام می گردد. طبیعتا موادی مانند كالباس و سوسیس، پفك و چیپس ممنوع می باشد و ما هم آنها را جز اقلام ممنوعه بوفه ها اعلام كردیم و اگر گزارشی در خصوص توزیع چنین اقلامی داشته باشیم با آنها برخورد می نماییم.
وی با اشاره به اینكه دو برنامه مهم دیگر هم در حال اجرا می باشد، اظهار داشت: تضمین دستورالعمل پیشگیری از بیماری شایع با كمك دكتر گویا و مركز مدیریت پیشگیری از بیماری ها در حال انجام می باشد و برنامه دیگری با عنایت به دستور مقام معظم رهبری درمورد ارزیابی اختلالات دانش آموزان غیرایرانی اجرا می گردد. این برنامه به این صورت است كه طی برنامه مدون دانش آموزان غیر ایرانی مانند دانش آموزان ایرانی به صورت مجانی از خدمات ما بهره مند شوند.
وی درباره استعمال دخانیات در میان دانش آموزان اظهار داشت: طبق بررسی های سال 94 و 95 در بین دانش آموزان كشور، 11 درصد دانش آموزان كشور تجربه مصرف سیگار را دارند، اما این به این معنا نیست كه این دانش آموزان به استعمال دخانیات اعتیاد دارند و این آمار خارج از محیط مدرسه گرفته شده؛ چراكه محیط مدرسه یك محیط عاری از دخانیات است.
بركاتی در ادامه صحبت هایش ضمن اشاره به هفته سالمند و روز جهانی سالمند، اظهار داشت: سالمندی طبیعتا پیامد امید به زندگی است و نكته مهم این است كه در ایران امید به زندگی به بیش از 76 سال رسیده است. برپایه سرشماری های انجام شده 28.9 درصد جمعیت ایران، سالمند هستند. پیش بینی می گردد این درصد تا سال 2025 به بالای 10 درصد و تا 2050 به بیش از 30 درصد برسد. كشور هم اكنون برای چنین موضوعی آماده نیست.
وی در این باره اضافه كرد: ما در دولت اخیر رشته طب سالمندی را تاسیس كردیم كه نخستین فارغ التحصیلان آن امسال آغاز به عرضه خدمت می كنند. همینطور در این راستا برنامه مدون سالمندی هم نوشته شده است. عرضه خدمات سالمندان جزو بسته های ویژه خدمات طرح تحول سلامت است كه این خدمات به شهرهای زیر 20 هزار نفر بین 20 تا 50 هزار نفر و بالای 50 هزار نفر عرضه می گردد. در این خدمات بحث كنترل دیابت، فشار خون، جلوگیری از افتادگی، سوءتغذیه، چاقی و لاغری، افسردگی كه همراه سالمندی است، سقوط و عدم تعادل انجام می گردد. ما برخلاف كشورهای غربی كه خانه سالمندان را ابداع كردند، سالمندان را سرمایه می دانیم.



5.0 / 5
4488
1397/07/03
14:23:12
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
لینک دوستان پاراسول
پاراسل
parasol.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پاراسول محفوظ است

پاراسل پاراسول

پاراسل همان چتر آفتابی است